Крадливи роми обърнаха в бизнес благородната инициатива на Българския червен кръст за събиране на стари дрехи. Много от поставените контейнери в София редовно са тарашени от крадците, които прибират всичко, което им хареса.

Повечето пунктове за дарени дрехи са пред големи вериги хипермаркети и паркинги, където има постоянно видеонаблюдение и охрана. Набезите там се броят на пръсти, но съвсем не е така при контейнерите в кварталите.

Заради крадците от Червения кръст спешно потърси нови локации за някои от пунктовети сиконтейнерите.

"Става въпрос за контейнерите на територията на кварталите "Малинова долина" и "Слатина". Това са крайни квартали и там няма как да има наблюдение", заявиха от БЧК пред TrafficNews.

От организацията обясниха, че новото място на съоръженията най-вероятно ще е отново пред търговски обекти, защото на такива места има охрана и кражбите могат да бъдат предовратени. За да се избегнат набези се разчита основно на видеонаблюдeнието и пазачите от магазините. Както и на сигнали на съвестни граждани.

В социалните мрежи често се появяват снимки, които улавят крадците в крачка. Най-често става въпрос за малолетни от маргинализираните групи, заявиха по-рано Антон Гичев, който е началник на отдел "Разделно събиране и текстил" във фирма, която работи в областта на разделното сбиране и си сътрудничи с БЧК.

Възмутени софиянци пък сигнализираха TrafficNews, че са разпознали дарени от тях дрехи по битаците в столицата, където мургави търговци ги предлагат за продан.

Събраните стари дрехи в кампанията на БЧК се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. 

Тези, които са годни за употреба, се раздават на пострадали при бедствия, аварии и кризи, даряват се и на хора в нужда.

Контейнери за дрехи преливат от дарения. Гражданите: Никой не ги извозва!От БЧК са категорични - даренията се събират всеки понеделник!