Социалното предприятие за хора с уврежданияв Пловдив изработи над 300 български знамена, които ще бъдат поставени преди празника на Съединението 6-и септември. Ушиването на трибагрениците е част от функциите, които предприятието тепърва ще поема, а именно да покрива специални нужди на Общината. Това включва изработката на различен постелъчен инвентар, знамена, маски, покривки, престилки и т.н., разказа за TrafficNews директорът на Социалното предприятие за хора с увреждания Ванина Костадинова.

В момента тече ежегодната смяна на знамената в Пловдив. Трибагрениците са поставени на електрическите стълбове по главните булеварди, както и на различни общински сгради. Тяхната смяна става два пъти в годината - около националния празник 3 март и преди празника на Съединението. И през тази година за празника на Пловдив ще бъдат подновени всички знамена разпололжени в града. "Тази година нашата задача е да ушием около 300 броя знамена и ние успяхме да изпълним в срок от една седмица този ангажимент" разказа Костадинова.

Знамената са предназначени за външна употреба и за това платовете, от които се шият са специални. Те трябва да издържат на всички метеорологични условия. За изработката им са използвани около 500-600 метра плат. Спазени са всички стандарти за размер, дължина на платовете, с които се работи и технологията и последователността на шиенето. 

Работилницата за изработване на знамена предоставя една добра възможност хора с увреждания да се реализират професионално. И макар в България проблемът с дискриминацията спрямо тези хора да е на лице, работещите в Социалното предприятие не смятат, че ще се справят по-лошо с ушиването на знамената, отколкото работещите служители в други шивашки цехове.