Матурите тази година отново не минаха без премеждия и недоволни. Най-предпочитан предмет за 2019 година беше английски език, a най-малко ученици са избрали история и немски език.

Противно на очакванията на повечето от тях изпитът по английски да е лесен, той е разочаровал хиляди дванайсетокласници.

"Днес за британско гражданство ли се явявах, на матура ли се явявах”, пише един от абитуриентите.

Според мнозина матурата е била в пъти по-трудна от миналогодишната.
 
"Недоволни са децата, защото тази матура има елементи и от ниво C2. Не може да създадеш матура която да е само на ниво за езиковите гимназии”, сподели пред TrafficNews преподавателката по английски в СУ "Сава Доброплодни" Марияна Тушева.
 
Учителката е получила много оплаквания и след това погледнала матурата, за да види дали наистина децата са прави.
 
"Видях граматичните им упражнения - да, това е учено през годините, но те във всяка граматична единица са дали само изключенията", каза още тя.
 
За 35-годишния й стаж Тушева твърди, че толкова тежки изключения в един изпит не е имало. 
 
Екипът на TrafficNews се свърза и с ученици, които са се явявали на зрелостния изпит. Дамян Михайлов и Александър Димчев от СУ "Сава Доброплодни", град Шумен твърдят, че говорят свободно английски, но и двамата не са доволни. Знаят къде и какво искат да учат, но от дипломата им зависи също дали ще продължат образованието си.

"Лексиката ме възмути най-много, защото съм правил IELTS изпити, които са на по-горно ниво от матурата, а бяха значително по-лесни откъм лексика", разказва Александър Димчев.

Абитуриентката Катя Атанасова от Монтана пък иска да учи във Варна и оценката й от матурата по английски ще е решаваща.

"Ясно, че трябва да се мисли, не може да ни се даде наготово, но имаше доста отговори на въпроси, които всъщност не съответстваха със зададения въпрос към дадения текст", споделя Катя.

Светлан е поредният разочарован ученик. Пред TrafficNews той сподели, че за него изпитът е по-скоро философски насочен, отколкото на ниво за знания за чужд език.

От социалните мрежи стана ясно, че абитуриентите са се обединили и искат от МОН компенсация. Активните деца са създали подписка и голяма част от тях са писали жалби до МОН.