Хиляди вярващи от различни религии търсят изцеление край извора в планинската местност Дамбалъ над град Момчилград днес. Местно поверие гласи, че в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите отбелязват Хъдърлез, водата от чешмата, извираща от високите скали, добива вълшебна сила и лекува заекване, парези, екземи и други болести.

За да търсят лек на Дамбалъ( идва от дамба, което означава капка) идват мюсюлмани и християни от цяла България, както и от съседните страни Турция и Гърция.

Мястото е свещено за сектата на казълбашите, известни и като алевити. Местните хора считат, че това е древно място, обитавано някога ог свети хора. Вероятно първо там е имало тракийско езическо светилище. Легенда твърди, че в подножието на върха е живеел светец, а от късното средновековие насам се знае със сигурност, че мястото обитават така наречените „деде“ – шиитски отшелници, които притежавали мистериозни сили.

 

Жителите на местното село продължават от столетия да поддържат и почистват тюрбето-гробница на тези суфи от алевитите, които принадлежали към братството на мистичния Бекташийски орден. 

Точно в полунощ деца и възрастни се потапят в басейни, пълни с ледена вода от планинския извор. Родители, потопили децата си в ледените води ги отнасяха край огньове и бързаха да ги подсушат и преоблекат. Мокрите дрехи оставят край чешмата с надеждата, че болестите ще останат край извора.