Кръжащи хеликоптери и самолети огласиха централната част на Пловдив. Причината е провеждащата се подготовка и динамичен /въздушен/ показ на летателните апарати в рамките на Националната информационна кампания за популяризирането на военната професия под надслов „Бъди войник“. Вертолети и самолети са част от състава на Военновъздушните сили на Република България.

Тренировъчните полети на малка височина над центъра на Пловдив ще продължат от 16.30 до 18.00 часа. С това пловдивските командоси започват честванията на Деня на парашутиста. 

На 18 октомври 1944 година Парашутната дружина, чийто наследник е 68-ма бригада, за пръв път участва в реални бойни действия. "Бойното кръщене" на дружината е всъщност героичния подвиг, при който тя отваря пътя на Българската армия в битката при Стражин.

През следващите дни пловдивчани ще могат да видят бойна екипировка, оръжия и да се запознаят отблизо с предизвикателствата пред всички парашутисти. Полетите ще продължат и на 17.10.2019 г. с прелитане над площад „Централен“ във времеви прозорец от 16.30 до 18.00 часа.

Ето я и пълната програма за честванията в Пловдив и София:

Празнична програма за Деня на парашутистите в Пловдив и СофияВижте какви събития се плануват