Буря с гръмотевици се разрази тази нощ над Пловдив и региона и събуди голяма част от пловдивчани. Това се случи малко след 2,30 часа. За днес се очаква времето да бъде опасно, информират синоптиците от на БАН. За града и областта е обявен „оранжев код". Това означава, че времето ще бъде опасно. Прогнозата вещае интензивни валежи и силен вятър, придружен с гръмотевици. По време на бурята, синоптиците съветват да не стоите на открито.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Потърсете подслон.
Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.
Когато се намирате в къща или на работното място, трябва да изключите от мрежата електрическите уреди и техниката. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. Видео от бурята може да видите в TrafficMedia.bg