Увеличава се броят на измамените от бившата служителка на НОИ, неправомерно придобила пари с обещания за по-високи пенсии. От 18 ощетените станаха вече 28 души. Задържаната бивша инспекторка Александрина Георгиева и мъжът, с когото живее на семейни начала, остават в ареста. Дъщеря й беше освободена срещу парична гаранция от 1000 лева.

Емилия Петрова e една от изманените. Тя навършила необходимите години, но няма нужния стаж, за да се пенсионира, разказва Нова тв.

„Александрина ми изчисли колко трудов стаж трябва да си закупя. Ставаше въпрос за около три години. Измами ме с 4 350 лв. До ден днешен парите не са внесени в НОИ. Така измами и моя съседка с 2 300 лева”, разказа Емилия Петрова.

Адвокатът на служителката, ощетила НОИ с три милиона: Слуховете са силно преувеличени ОБНОВЕНАКак съдът реши съдбата на тримата задържани пловдивчани

Александрина Георгиева, обвинена, че е измамила НОИ с над 3 милиона лева, влезе с качулка и белезници в съда. Адвокатът й твърди, че само двама от измамените имат документи, че са й дали пари, за да им купи трудов стаж.

„Никой от останалите хора няма документ, че са дали парите. Вие представяте ли са дадете 10 000 лева и да не поискате документ”, посочи адвокатът й Йордан Давчев.

Според прокуратурата жената взимала между 2 000 и 16 000 лева от кандидат-пенсионерите, на които е издавала фалшиви удостоверения за трудов стаж от отдавна фалирали фирми.

„Взетите суми са различни. По всяка вероятност, хората са преценявани според профила на човека, който е искал да се пенсионира, дали разполага с повече или по-малко пари”, каза прокурорът Димитър Пехливанов.

От НОИ съветват гражданите да не дават пари на ръка. Купуването на трудовия стаж не става в брой и за него се издава специален документ „Всяко предварително плащане е доказателство за неправомерно изплатени суми, които отиват в нечий джоб”, добави директорът на НОИ-Пловдив Розалия Дженева.

До момента е установено, че 116 души са получили  неправомерно пенсии по схемата. Сега те ще връщат парите с лихви.