Хакерите са се добрали до 3% от базата данни на НАП. Тепърва ще се определи точния брой лица, които са засегнати. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след свиканото спешно от премиера заседание на Съвета по сигурността по повод пробива в сървъра на НАП, за който стана ясно снощи от изпратени от руски домейн до медии файлове с данни.

 "Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава. В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ за отделни лица", заяви още Горанов.. 

Той отхвърли хипотезата на МВР шефа Младен Маринов, че хакерската атака може да  е свързана с одобрената сделка със САЩ за нови изтребители Ф-16.  Започналото разследване е установило, че опитите за нерегламентиран достъп са засечени преди 20 дни, в края на юни, уточни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

За изтичането на данните в Министерство на финансите е станало ясно вчера, когато е бил получен компресиран файл, както са били уведомени и журналистите. По думите му изтекли са не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация. 

Всички версии се проверяват, включително и, че изтичането на данни може да е станало с помощ от вътре, но като, че ли надделявало  предположението, че по-скоро това се е случило с външна намеса, обясни Горанов.

Слабост в електронната услуга за възстановяване на ДДС при сделки в чужбина е сред версиите за пробива. "НАП има 114 електронни услуги с нас 150 хиляди ползвания на ден. Вероятно за пробива е ползвана тази за възстановяване на ДДС. Ограничили сме достъпа да услугата, която е смесена като уязвима", допълни финансовият министър.

"Мога да ви уверя, че от вчера, откакто бяхме уведомени за подобен теч на информация, най-добрият възможен капацитет, наличен в държавата в това число със съдействие на частния бизнес, работи върху системите на НАП. Анализите ще продължат. Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, винаги ще бъдат уязвими. Ние сме в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство", продължи Горанов. 

Според него финансовата сигурност, измерена през фиска и приходите, не може да се оцени като застрашена.  На въпрос дали ще има наказания и оставки в НАП, министърът отговори: „Нека почнем оттам, че добри ИТ специалисти в публичния сектор много трудно се намират при установените нива на заплащане. ИТ специалистите в частния сектор получават в пъти повече от служителите в публичната администрация. Това един голям проблем. Трябва да изградим допълнителен капацитет и да вложим допълнителен ресурс", каза още Горанов.

 МВР шефът потвърди: Хакерите имат данните на милиони българи! Било руско отмъщение за Ф-16Това е IT Чернобил, организаторите на атаката имат ЕГН, имена, заеми, обясни експерт по киберсигурност