Река Сазлийка в Старозагорско е била отровена. Жители на района алармират пред БТВ за голямо количество мъртва риба във водата.

"Днес 23 ноември, за пореден път устаноявяваме масово измиране на риба в река Сазлийка след заустването на тръбата на новото сметищи в с. Ракитница! За съжаление това става в почивни дни, когато РИОСВ не работят", разказват местните пред БТВ.

Депото за преработка на битови отпадъци край село Ракитница се стопанисва от частна фирма. Контролните органи са били сезирани многократно за открита във водата на река Сазлийка мъртва риба.

От консорциума, стопанисващ депото, са отказали да говорят. Коментирали са неофициално, че технологията им била така устроена, че дъждовната вода се смесва с отпадната и това нямало как да доведе до измиране на рибата.

"В момента на проверката не е установено изтичане на отпадъчни води от тръбата на съоръжението. На място беше взета водна проба, повърхностна вода, за физико-химичен анализ, като е взета и втора проба преди заустване на съоръжението", обяви Михаил Михайлов от РИОСВ-Стара Загора.

Резултатите от пробите щели да са готови до 7 работни дни.