Главният архитект на Брюксел Кристиаан Борет гостува в столицата. Той ще сподели методите, по които работи, за да осигури качествено планиране на градската среда, както и кои приоритетите на Брюксел в сферата на градско планиране. Специалното събитие е по покана на главния архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков.
 
В четвъртък, 23 януари, от 18.00 ч. в залата на Софийската градска художествена галерия ще се проведе първият от поредицата "Разговори за града: Компактен град". Инициативата е на Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.
 
На събитието арх. Борет ще представи и някои от комплексните проекти в Брюксел като превръщането на офис зоната World Trade Center в мултифункционална активна част от града и развитието на бившата индустриална зона Canal като зона със многообразни функции, която смесва производство, жилища и офиси.
 
Кристиаан Борет е главен архитект  на региона Брюксел от 2015 г. Той е гостуващ професор по градски проекти в катедра „Архитектура и градоустройство“ на университета в Гент, Белгия. От 2006-та до 2014-та година е бил главен архитект на град Антверпен, Белгия. Дейностите с които се занимава са свързани с поддържането на тясна връзка между теорията и практиката, между публичния и частния сектор, между политиката и дизайна и между архитектурата и градоустройството. Той е изготвил теоретични и концептуални изследвания на съвременните трансформации на града, градското пространство и общественото пространство, включително в рамките на интердисциплинарното изследване на GUST (Ghent Urban Studies Team) в университета в Гент и е допринесъл за градското развитие, публичното пространство и инфраструктурни проекти в Белгия, Холандия и Франция. Бил е член на борда на Фламандския архитектурен институт (VAi) и на белгийското архитектурно списание A +. Член е и на Международния научен комитет на Европан. Награден е с  Фламандската културна награда за архитектура.