Регионалната колегия на Камарата на архитектите и пловдивската структура на Съюза на архитектите излязоха с обща декларация срещу превръщането на зала „Лотос” в Младоженския дом в експозиция на динозаврите към Природонаучния музей, пише PlovdivTime.bg.

Недоволството срещу проекта датира от повече от две години и половина. Тогава авторът на сградата арх. Димка Танева (в екип с Мария Сапунджиева) изрази несъгласие да бъде променяна функцията й. Аргументът – тя е част от ансамбъл, дом, в който се извършват радостни ритуали.

Арх. Танева дори предложи залата да се превърне в изложбено пространство. Подкрепиха я и нейни колеги. Независимо от недоволството, пространството бе превърнато в гнездо на динозаври.

Това накара архитектурната гилдия за излезе с обща декларация, изпратена до кмета Иван Тотев и главния архитект на Пловдив Юлиана Петрова. В нея те задават няколко въпроса:

- как се вписва този проект във визията на общинското ръководство за Европейста столица;

- защо не е проведен публичен дебат по темата;

- защо се потъпкват авторските права на архитектите от общинската администрация, която отговаря за законността в града;

- защо не се зачита мнението на автора, изразено както в медиите, така и пред директора Природонаучния музей;

- има ли одобрен инвестестиционен проект с КСС;

- ако преустройството е изпълнено по архитектурен проект, защо архитектът, който го е изготвил, не се е обърнал към проектанта.

На финала на списъка с въпроси архитектите питат риторично: „Как можем да продължим напред, ако не се уважаваме взаимно”.

В декларацията си гилдията отбелязва, че има още много въпроси и примерът с Дома на новороденото не е прецедент, а част от поредица действия спрямо стойностни сгради – кино „Космос”, Художествена галерия и други. Там също са потъпкани авторските права, не се уважава мнението на професионалистите и резултатите са незадоволителни.

Местните структури на КАБ И САБ настояват „да се възстанови автентичният вид на интериора, като всички ремонтни дейности и евентуални нови намеси се съгласуват с автора”, както и „ да се смени новото предназнамение на залата от експозиция на динозаври в културен център за детско творчество, съгласно становището на автора арх. Танева”.

Архитектите настояват да им бъдат предоставени одобрените проекти за преустройството на залата в експозиция на динозаври.

Декларацията завършва с заявката на Камарата на архитектите в България, че ще приложи правото си да потърси отговорност от свои членове, които с действията си са нарушили Закона за авторското право и сродните му права и професионалния кодекс на КАБ.

Писмото е подписано от арх. Петко Костадинов, председател на КАБ-РК-Пловдив, и от арх. Илко Николов, председател на САБ-Дружество Пловдив.