Г-н Радев трябва да даде ясен отговор на българското общество дали иска светлина или тъмнина в Президентската институция, дали и знаел или не за действията на своите служители, както и в кой закон е регламентиран имунитетът на служители на Президентството. Това заяви по време на брифинг главният прокурор Иван Гешев. Той направи официално изявление след скандалите от последните дни. 

Припомняме, че вчера бе арестуван президентският съветник Пламен Узунов, който се сдоби и с обвинение за търговия с влияние. Стотици граждани излязоха вчера на жълтите павета, а към тях се присъедини и самият Радев.

"Не на страха! Мутри вън! Ще си върнем България. БГ мафията успя да постигне невероятното - обедини всички почтени хора срещу себе си. Битката сега е за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни" заяви Радев по време на демонстрацията.

"Радев би следвало да олицетворява единството на нацията. Радев се превърна в  български политик от прехода след 89-та година. Ще изчакаме решението на Конституционния съд, ако се наложи, ще изчакаме да изтече мандатът му, за да разкрием дали е въздействал на проерка на КПКОНПИ срещу съпругата си", закани се главният прокурор. 

Той определи изявлението на президента като недопустимо и уронващо престижа на независимата съдебна власт. 

"Твърденията за политически репресии са стар рефрен от времето на Костов. Новото твърдение е, че българската прокуратура е мафия. Вчера държавният глава го каза в прав текст. Ние му отговаряме, че явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с олигарси, ограбили нашия народ" заяви Обвинител №1.

 

Това е цялото изявление на главния прокурор Иван Гешев:

 

Тук с мен са моите заместници, членовете на Прокурорската колегия, административни ръководители на Апелативни, Окръжни и Районни прокуратури от цялата страна, членовете на Управителните съвети на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в Република България. Ние сме тук не заради личните атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Възприемаме това като част от работата ни. Тук сме, защото Институцията - Прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на Република България и от обслужващи го политически формации. Радев, би следвало да олицетворява единството на нацията и казвам Радев, защото когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, „Да, България“, ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Радев се превърна в един обикновен български политик от Прехода.

Тук сме, за да кажем, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се с политическата мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в Европейския съюз. Тук сме за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на децата и Родината ни и няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства. Тук сме за да кажем също така, че Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши! Време е, освен бедни български граждани, в затворите да влизат и олигарсите и политиците, които ги ограбиха. Ограбиха и живота и бъдещето на цяло едно поколение българи.

Тук сме за да кажем, че уважаваме българските институции, но няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев. Вчера, „обединителят на нацията“ господин Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия?! Нещо, което не си позволи дори приватизатора на България Иван Костов. Това, което му казваме ние, е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа“ и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ! И това е негов личен избор. Ясно е, че политикът Радев и присъдружните му партии, с генезис началото на криминалния преход, искат слаба и зависима прокуратура, която да не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължат.

Вчера Радев цитира съдия Фалконе. Само че съдия Фалконе се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която в момента се съюзява Радев! Прокуратурата не раздава присъди, присъдите се определят от независимия български съд, който също трябва да поеме своята отговорност, както прокуратурата поема своята. Ние работим с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов, бивш служебен министър на вътрешните работи и секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, получава съдебни решения от Върховния административен съд, преди да са публикувани и подписани; че се опитва да съдейства за получаването на български паспорт от руски гражданин, който представлява, според Държавна агенция „Национална сигурност“, заплаха за националната сигурност; че съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг чужд гражданин, както и за сключването на консултантски договор за 5000 лева на месец с фирма на брат си, които се плащат от друга фирма - на обвиняемите Бобокови.

Не е наш кадрови проблем и че съветникът на президента по сигурността и отбраната Милушев получава документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция „Разузнаване“ , като същите са класифицирани като „държавна тайна“, както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България. Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а покъсно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура. Единственото, което интересува българската прокуратура по този случай, е наличието или липсата на доказателства за извършени престъпления, включително и засягащи националната сигурност.

Няма да коментирам намерените вчера, при претърсване, в дома на бивш ръководител на Архива на Министерството на вътрешните работи пет кашона с документи, съдържащи също класифицирани материали, включително с гриф „Строго секретно“ и „Строго секретно с особена важност“, както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо лице, което медиите наричате Златко „Баретата“. Мога да уверя българското общество, че ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, чието разкриване не би попречило на разследването.

Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с президента Радев, трябва да даде ясен отговор на българското общество - знаел ли е или не за всички тези обстоятелства. Светлина ли иска или тъмнина в президентската институция? Както и ако желае да посочи на българските граждани, къде в Конституцията и в законите на страната е регламентиран имунитет от наказателно преследване за извършени престъпления от служители на президентството. Единственият недосегаем човек в страната, според конституционната регламентация, е именно президента. И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане касаещо неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия.

Тук бих задал и един въпрос – какво би се случило, ако това бе станало във Франция? Какво се случи с един водещ кандидат за президент на Франция, само за това, че беше назначил на работа своята съпруга. Дали той не получи 5-годишна присъда и как това би било коментирано в България. Отговорът на този въпрос е ясен, достатъчно е да се върнем и видим коментарите свързани дори и само с питането на главния прокурор до Конституционни съд. Коментарите на зависими медии и НПО-та. Както казах, ние работим с доказателства и за нас не е проблем да привлечем към наказателна отговорност, а и го правим, безпрецедентно след 89-та година – действащи министри, депутати, кметове, олигарси и точно за това сме подложени на тази безпрецедентна политическа атака.

За нас няма недосегаеми, независимо дали това са Пеевски, Доган, Борисов, Радев, след произнасянето на Конституционния съд или някои дребен чиновник от Администрацията на президента. Това, което трябва да се каже е, че българската прокуратура, а и всяка друга прокуратура в Европейският съюз, не работи и няма работи с посочване на това кой е виновен или не от политици, олигарси или свързани с тях неправителствени организации и медии. Прокуратурата работи само въз основа на събрани доказателства за извършено престъпление.

Всеки български гражданин, включително и богатите българи, нямат причини да се притесняват, ако спазват закона и си плащат данъците, по начина, по който го правят мнозинството честни българи. Имат основание да се притесняват тези, които тровят децата ни с олово и не българската прокуратура е тази, която комуникира с тях. Трябва да е ясно, че ние сме парламентарна република и нямаме кралско семейство, както и че сме граждани, а не поданици и че няма и не съобразяваме своите действия в интерес на българските граждани с последващите политически последствия и изказвания на политици. Казвам това във връзка с тиражираните лъжи от анархолибералните медии, подкрепящи Радев, че действията ни в президентството са продиктувани от негови изказвания. Повтарям, че това са лъжи! Разрешенията на съда са от 05 юли и от 07 юли, като делата се разследват от месеци и Радев би трябвало да е запознат с тези обстоятелства от собствениците си съветници и секретари.

Бих се радвал, българската прокуратура  да може да организира такива мащабни действия на територията на цялата страна, но нямаме законовата, нито техническата възможност да го направим за толкова кратко време. Твърдението, че с действията си прокуратурата е осъществила политическа репресия, е стар рефрен от времето на Костов. Новото е твърдението, че българската прокуратура е мафия?! Недопустимо за държавен глава твърдение, което освен, че е лъжа, уронва престижа на цялата държава и представлява намеса в независимостта на съдебна власт. С кое сме мафия!? С това, че спряхме телефонните измами, с това, че недосегаеми с милиарди се крият в чужбина или са в ареста, за това, че безпрецедентно задържахме действащи министри и техни заместници, уличени в корупция кметове, ръководители на държавни агенции, най-висшите полицейски началници, които е трябвало да се борят с наркотрафика, но не са го правили и кой ли още не… Сигурен съм, че не това има предвид президентът. Има предвид едни рутинни действия по разследването спрямо едни президентски чиновници. Още повече срещу такива, които умишлено пречат на българското правосъдие да установи обективната истина и възпрепятстват хода на разследването.

Не бяха политически репресии действията на прокуратурата, когато министър бе изведен от Министерството на околната среда и водите и беше задържан под стража. Но сега, когато се касае за служителите на Радев, това е репресия. Аз съм почти всеки ден, всяка седмица при хората, виждам техните проблеми и знам какво искат. Проблеми, от които не се интересуват повечето от българските политици. Те искат справедливост и сигурност за себе си и своите деца, както и за имуществото си. Искат в затворите да бъдат и корумпираните политици и олигарси, а не само социално слаби. Българската прокуратура, докато аз съм главен прокурор, е твърдо решена да се опита да постигне чрез правосъдие тази справедливост. Справедливост, която българските граждани заслужават! Ние сме на страната на обикновените българи срещу политическата мафия и олигарсите, които унищожават бъдещето на децата и внуците ни.

И не сме зависими от никого, независимо дали това са Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някой друг.

Зависими сме само от закона, от българските граждани и интересите на родината ни. С кое сме зависими?! С това, че започва проверка за незаконно строителство на целия парк „Витоша“, в който имоти имат Пеевски, Божков, лицето известно в медиите като „Вълка“ и кой ли още не!? Или може би сме зависими с това, че Върховна административна прокуратура започна проверка за незаконно строителство по цялата брегова ивица, включително и на т.нар. „сараи“ в парк „Росенец“, вкл. и на нефтеното пристанище в същия този парк, вкл. и незаконната сеч и строителство в защитени зони от т.нар. „братя Диневи“. Може би сме зависими с това, че се борим с т.нар. подпорна стена-хотел в Алепу или пък с това, че започваме проверка, свързана с проблеми свързани с озеленяването и унищожаването на природата в град София.

Това, че ни атакуват политици от всички политически сили, олигарси и кой ли още не, означава само едно, че българската прокуратура най-после се стреми да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост и законност. Докато аз съм главен прокурор, единственото важно за прокуратура е закона да се прилага еднакво спрямо всички, повтарям всички и да защитим обикновените български граждани, а не политическата мафия и олигарсите. Точно заради всичко това, ние ще уведомим нашите европейски партньори от Европейската комисия, Европейският парламент и посолствата на страните членки на Европейския съюз за безпрецедентния политически натиск и откровените опити за унищожаване на независимостта на българската прокуратура!

Атаката срещу българската съдебната власт е атака срещу върховенството на закона, който е основен принцип в Европейския съюз. Ще завърша с това, че съм горд, че съм главен прокурор на Република България, гордея се с колегите си магистрати и съдебните служители, които с риск за собствената си сигурност, защитават българското общество и граждани.

За мен е чест да бъда един от тях!

Иван Гешев: Държим българските граждани да знаят истината, действията на президента са тъжниПрезидентът нещо се е объркал, мафията във всички държави е политика, каза гл. прокурор