Номинация от 11 членове на ВСС за мен означава огромно доверие, не толкова за мен пероснално, колкото за труда на колегите, с които работим последните години. Аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно срещу това доверие седи отговорност. Аз не съм човек, който бяха нито от битките, нито от отговорност. Не се срамувам да съм номиниран от най-успешния главен прокурор. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в "Сутрешния блок" на БНТ. Той е и единственият номиниран за нов главен прокурор. Предложението беше направено вчера на заседание на Висшия съдебен съвет. Зад кандидатурата на Гешев застана цялата прокурорска колегия.

"Няма от какво да се притеснявам, няма от какво да се срамувам. Разполагам с жилище, което е ипотекирано в квартал "Волуяк". Жена ми разполага с таван до Софийски централен затвор, а не в квартал "Изгрев" или "Изток". Нямам асансьор, който да ми стига до хола", добави Гешев.

"Нямаме притеснение да повдигнем обвинения и да поискаме "задържане под стража" на всякакви лица, независимо на каква позиция са, стига да има необходимите доказателства", каза още той.

"Приятелският ми кръг е от 80-те години, приятели от училище, от блока където живея. Естествено е, че може да пострадат, защото когато няма как теб да атакуват, нападат близките ти. Как виждам прокуратурата - искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората. Не харесвам революциите, факт е че прокуратурата в момента е в най-добрата си кондиция има много неща които да се запазят и да се надградят", допълни Гешев.

Прокурорската колегия иска Иван Гешев за Главен прокурорПреди по-малко от два месеца самият Гешев обяви, че няма да участва в процедурата