Всичко започва в средата на декември миналата година. В една ямболска гимназия са получени брошури, които целят да образоват подрастващите за опасните болести, предавани по полов път.

Листовките стоят в лекарския кабинет на учебното заведение, което се намира в дъното на коридора на втория етаж. Брошурите са подписани от Министерство на здравеопазването и са напълно одобрени.

Преминали са през утвърждаване, през съответния контрол на министерствата, пристигнали са в учебното заведение по официален ред, чрез институциите.

И тук идва големият проблем - на брошурите са илюстрирани хомосексуални мъже.

Как се е стигнало до тук и какво прави "гей пропагандата" под покрива на образователен храм?

Историята тръгва с една лекция по сексуално здраве, организирана от класните ръководители на два класа в Езикова гимназия, град Ямбол.

Според статистиката за изминалата година в страната ни са отчетени 240 нови случая на заразени с вируса на СПИН. Затова подобно нещо би се отчело като добра идея, предвид факта, че сексуалното образование е тема табу в българското училище.

Въпросните брошури са се появили точно тогава и са били оставени в медицинския кабинет. Според преподаватели в гимназията обаче почти никой не е знаел за тяхното съществуване - нито преподаватели, нито ученици.

Кой допуска подобна "пропаганда"?

Брошурата се нарича "Любов без последствия" и е издание на Министерството на здравеопазването.Тя е богато илюстрирана и е предназначена за сексуално възпитание на учениците.

"В медицинския кабинет има много брошури. Няма как нещо, подписано от институция, да минава през одобрение. Не мога да забраня нищо. Не мога да забраня на ученик да си купи вестник", настоя пред TrafficNews директорът на гимназията Йордан Милков.

По думите му проблем с брошурите не е имало в продължение на месеци. Затова и от средата на декември досега за случая не се е говорило. Проблемът дошъл след сигнал, подаден до институциите от неправителствена организация.

Макар и закъсняла, реакцията е светкавична. Пристига официално писмо от Регионалния инспекторат, в което разпространението на "Любов без последствия" се забранява заради скандалното съдържание, което не трябва да достига до учениците.

"Как може да забраняваме нещо, което предварително са го одобрили? Тези брошури не са тайни, не са нелегални, не са издадени в нелегална печатница. Има издатели, официални институции, които са ги подписали", заяви в телефонния ни разговор Йордан Милков.

"От здравното министерство ни ги изпратиха и ги получихме с много други дипляни. Истината е ,че когато видях, и аз бях скандализирана, снимките са абсолютно непристойни за такава публика", твърди директорът на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева през bTV.

По думите й представители на Районния инспекторат не са посещавали Езикова гимназия в Ямбол. Стои въпросът как тогава брошурите са попаднали там?

Оказва се, че една от служителките в РЗИ лично е раздавала "Любов без последствия", защото не видяла нищо скандално.

"Ако българското образование е свързано само с такива скандали, тежко ни. Разчита се на скандала, а не мисля, че това е истинският проблем на системата", коментира още директоът на езиковата гимназия.

Междувременно образователният министър заяви, че от ведомството нямат пълната инфромация по случая.

"Това, което разбрахме, е че брошурата е била разпространявана от медицинските специалисти, които са в здравните кабинети на училищата и които не са на подчинение на директорите", коментира пред агенция "Фокус" Красимир Вълчев.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пък обяви брошурата за провокация, която към момента се разследва. Той увери, че след изясняване подробностите около скандала, виновните ще бъдат наказани.

"От една седмица активно събираме тези брошури, за да не достигнат до невинните дечица", заяви здравният министър.

Истината е, че винаги, когато става върпос за различна сексуална ориентация, скандалът е вързан в кърпа. Проблемът идва от там, че за подобни неща не бива да се говори, защото "подтикват подрастващите към развращения". И тук има една много голяма пробойна.

Макар и темата да се държи далеч от родните училища, хомосексуалността съществува извън тях. А когато има липса на информация за безопасността по време на секс, цифрите в отрицателните статистики за полово здраве ще продължават да се вдигат.