"В момент, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебността си към Брюксел, Бойко Борисов поема различен път, като се стреми да спечели полза от Европа чрез чар и ласкателство". Така започва материалът на авторитетния вестник "Гардиън", посветен на българския министър-председател. В него изданието се спира на различни аспекти от личността и политиката на Борисов.

"Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от Европейския съюз", заявява Борисов в интервю за вестника, направено в София. Авторът Шон Уокър подчертава, че министър-председателят внимава да не обиди нито един европейски лидер с думите си и казва добри неща дори за британския премиер Тереза Мей.

Той подчертава, че вижда усилията, които тя полага, за да изложи аргументите си пред европейските лидери за Брекзит.

"Тя се бори и се бори сериозно. Полага огромни усилилия, за да се получи", обяснява Борисов.

Изданието пита Борисов още коя визия за Европа одобрява България – тази на френския президент Еманюел Макрон за прогресивен, интегриран континент или на унгарския премиер Виктор Орбан за Европа на силните нации: "Ние имаме българска визия. Някои аспекти съвпадат с вижданията на Макрон или Орбан, други не съвпадат", отговаря той.

"Гардиън" се спира и на личността на премиера.

"Борисов, бивш пожарникар и бодигард, има земен чар на човек от народа, който му е помогнал да остане министър-председател през по-голямата част от последното десетилетие. Той има черен колан по карате и се оказва във втора дивизия на българския футбол на 54-годишна възраст".

Авторът отбелязва, че премиерът се разгневява на въпроси за корупцията и отхвърля "идиотското твърдение", че не е отворен за въпроси от критични местни медии.

"Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен", отсича Борисов пред "Гардиън".