Фонд "Земеделие" е изпратило писмо до настоятелството на читалището в Чирпан, в което настоява договорът с фирмата, превърнала сградата със 100 -годишна история в розово фламинго, да бъде прекратен. Това съобщи на пресконференция новият кмет на града Ивайло Крачолов. След разследване на TrafficNews за реализацията на проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, с бенефициент градското читалището "Пейо Яворов" , от фонда са препоръчали прекратяване на договора с фирмата - изпълнител.  

Изпъленителб  на проекта е софийската  „Бул Кан проект” на бизнесмена Ивайло Пашов. Същата фирма бе замесена в скандала  с кмета на Костенец, който бе арестуван след като предложи подкуп на общински съветник, за да гласува за общинска поръчка да бъде дадена на „Бул Кан проект”.

Строителството започва през есента на 2018  година, а срокът в който ремонтът на стойност 380 000 лева трябва да бъде приключен, е 60 дни. През пролетта обаче ремонтът е прекратен и работниците напускат строителния обект. "Имаме огромно пресрочие. Качеството на извършените ремонтни дейности изобщо няма да го коментирам, тъй като оценката за тях ще трябва да даде комисия. Другият огромен проблем е че по така сключения договор плащането на всички ремонтни дейности се извършва от бенефициента, а фондът отпуска средствата едва след пълното приключване на проекта" заяви кметът Крачолов. Той вече е провел среща с представители на дружеството и с читалищното настоятелство и е поискал цялата документация на проекта, за да се запознае с правната рамка. "След това ще решим дали прекратим договора с фирмата, както настояват от фонд "Земеделие" или ще се върви към обявяване на нова процедура. Там обаче влизаме в сложна схема по разплащането на досега извършените ремонтни дейности" коментира Крачолов. 

Сградата на читалището е собственост на читалищното настоятелство и това до голяма степен ограничава действията на общината по отношение на проекта. Но кметът е кагерочен, че проблемът е на целият град и трябва да бъде решен в кратки срокове. 

Затвореното и обезобразено читалище е само един от натрупаните проблеми на града, чието финансово състояние бе определено от квмета като "катакстрофално". Общината е с огромни дългове и сметки, запорирани от частен съдия изпълнител. 

Разследването на TrafficNews четете тук:

По европроект! Скандална фирма превърна 150-годишното читалище на Чирпан във фламингоПиана, дарени от будни чирпанлии, са зарязани под купища хоросан и вар