Комисията за енергийно и водно регулиране публикува на своята интернет страница списък на доставчици на електрическа енергия, които притежават издадени от КЕВР лицензии за "търговия с електрическа енергия" като координатори на балансиращи групи, в съответствие с Правилата за търговия с електрическа енергия. Това съобщиха от регулатора.

Целта на предоставените данни е да бъдат облекчени небитовите потребители, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, които в момента се снабдяват с електроенергия от регулирания пазар. В съответствие с измененията на Закона за енергетиката от 26 юни 2020 г., от 1 октомври 2020 г. те трябва да излязат на свободния пазар, като изберат доставчик на електрическа енергия, припомнят от КЕВР. 

Публикуваният списък на лицензираните търговци на електрическа енергия включва информация за наименованието на юридическото лице, данни за контакт с него /телефон за връзка, уеб сайт, електронна поща/, както и пояснителни коментари във връзка със запитвания за оферти.

В определения от Закона за енергетиката срок - 30 септември 2020 г. всеки небитов клиент следва да избере доставчик, с който да сключи договор за доставка на електрическа енергия, въз основа на предоставени оферти и свободно договаряне или при условията и по реда на Закона за обществените поръчки. При избора на доставчик по свободно договорени цени небитовите клиенти трябва да имат предвид, че избраният от тях доставчик на електрическа енергия е необходимо да бъде и координатор на балансираща група. В тази връзка те следва да се обърнат към фирмите-търговци на електроенергия в публикувания от КЕВР Списък на доставчици, които са координатори на балансиращи групи. В случай, че до 30 септември т.г. небитовите клиенти не са сключили договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, те могат да останат при досегашния си доставчик, като сключат с него типов договор, който КЕВР трябва да утвърди в срок до 31 август 2020 г., посочват от регулатора.

Пълна информация за предстоящите стъпки от процеса на либерализация на електроенергийния пазар, както и информация и указания за сроковете и действията, които небитовите потребители следва да предприемат, е посочена в подробните разяснения, публикувани на интернет страницата на министерството на енергетиката.