20-годишният Кристиян Бойков, който беше задържан за хакването на сървъра на НАП,  водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това разкриха адвокатите и юристконсултката на софийската фирма, в която младият пловдивчанин работи.

От името на компанията „Тад Груп” говориха Георги Стефанов и Любен Казанлиев, които заявиха, че подозират удар от конкуренцията в бранша за ареста на Кристиян.

Те разкриха още, че арестът е протекъл по цивилизован начин, но са останали изненадани от задържането на младежа.В момента той не следвал в университет, но постоянно се усъвършенствал.

"Вярваме в неговата невинност", категорични са адвокатите.

Според тях няма доказателства, че въпросният хакер е точно Бойков. "Доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи, с което да навреди и на компанията, смятат колегите на арестувания.

"Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака. Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи", казаха за неговите способности защитниците.

От „Тад груп” поканили Кристиян на работа през 2017 година след репортажа в "Господари на ефира" преди две години, където той обяснил как хакнал сайта на просветното министерство още като ученик.

 От фирмата останали впечатлени, лично юристконсултката го е издирила го и привлякла на работа. Решили, че е етичен и интелигентен, и трябва да стане част от екипа им.

„Ако бъде освободен, ще остане на работа във фирмата за киберсигурност”, категорични са от „Тад груп”.

Предаване на "България Он Ер" от миналия декември пък показва как Кристиян дава съвети срещу атаките на онлайн престъпници в присъствието на шефа на отдел „Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев.  В края на видеоматериала Бойков прави показно - как през безжичина мрежа могат да се стигне до информацията от банковата ни сметка.

"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува", казва Кристиян Бойков след като само за секунди се е добрал до всички лични и тайни данни на ползвателя на банковата услуга, а след това добавя: Единственият начин за защита е да използвате доста по-трудни пароли, а на публични места да използвате т.нар. VPN връзки".

 

Хакерът Кристиян се издъни с елементарна грешка! Грози го до 8 години затворПловдивчанинът вече е обвиняем, остава в ареста за 72 часа

Пловдивчанинът Кристиян е задържан за хакването на НАП, преди две години ударил сайта на МОН20-годишният младеж работи в сферата на киберсигурността в София