Оказва се, че част от сиренето, което ядем, е фалшиво. Това стана ясно след инспекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Експерти са констатирали високо съдържание на немлечна мазнина в проба от сирене, взета при проверката миналата седмица. Пробата е от продукт, обявен като краве сирене и е произведен от български бизнес оператор.

Инспектори на агенцията по храните проверяват предприятието производител. Извършва се пълно проследяване на произведените и разпространените в търговската мрежа количества, които незабавно ще бъдат изтеглени.

За констатираното нарушение на производителя ще бъде наложена глоба. Законът за храните предвижда имуществена санкция в размер от 2 000 до 4 000 лв. За първо нарушение, а при повторно - до 6 000 лв.

По време на проверката в София бяха взети общо 8 проби от млечни продукти, които бяха изследвани за наличие на немлечни мазнини. Пробовземането беше извършено в присъствието на представители на Комисия за защита на потребителите, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“.

Припомняме, че в началото на 2019 влезе в сила изрична забрана за продажба на подобни продукти под етикет "сирене". Така наречените имитиращите млечни продукти бяха отделени изцяло от нормалните млечни храни. Въведоха се изисквания имитиращите продукти да се продават на отделни щандове в магазините, и то в индивидуални опаковки. Те задължително трябва да са обозначени като имитиращи продукти, а предлагането им насипно е забранено. 

Тези правила забраниха още смесването на двата вида производство. На етикетите на имитиращите продукти трябва да бъде посочена заместващата съставка, както и нейното количество. Опаковането на имитиращите продукти се извършва само от производителя.

По данни на бизнеса през 2017 г. българските потребители са изяли 12 000 тона палмово масло във вид на сирене.