В момента леглата в Белодробна болница са пълни и всеки ден лекарите връщат пациенти с пневмония и други белодробни заболявания, потвърди за TrafficNews.bg Петя Чонова, която работи в Белодробна болница-Пловдив.

Община Пловдив се опитва по всякакъв начин да закрие лечебното заведение, което обслужва пациенти от цяла Южна България, алармираха синдикатите.

„Има заповед от началото на месеца, според която леглата са намалени с 32.”, коментира Атанаска Иванова от синдикалната структура в болницата.

По думите й за последните няколко месеца леглата са съкратени със 120 и в момента лекарите връщат пациенти.
Пловдивчанката Фанка Душилова страда от астма. Жената лекува заболяването си в Белодробна болница и не знае какво ще прави, ако лечебното заведение бъде закрито.

„За мен това е нечовешко и безумно”, каза пациентката.

Лабораторията в болницата, която е държавна, ще бъде преместена в новото отделение за белодробни болести към Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. По този начин се дава зелена светлина за закриване на лечебното заведение.

„По-добре е болните да се лекуват в отделение, отколкото в старата сграда. Ще имаме 40 легла в новото отделение, а в София туберколозата я лекуват с 50”, заяви директорът Веселин Давчев.

Синдикатите наричат директора си „ликвидатор” и твърдят, че е поставен, за да доведе до фалит Белодробната болница. Те са на мнение, че има много големи интереси към терена на лечебното заведение, защото някои хора искат да направят на него частен хоспис.

Съдбата на болницата е в ръцете на общинарите от Пловдив и в тези на здравния министър Петър Москов.

TrafficNews.bg