Язовирите "Кричим" и "Въча" са пред преливане. Заради приливна вълна от "Цанков камък", бяха залети къщи и земеделска земя в Михалково, които TrafficNews.bg първи показа - ВИЖТЕ ТУК.

Някои от къщите са залети до покрива. Щетите в района възлизат на милиони левове. Десетки свлачища са подкопали пътните настилки. Има опасност и от падащи камъни.
В язовир "Кричим" има свободен обем от едва половин метър.

Ситуацията е критична, водите прииждат отвсякъде, да се надяваме на хубаво време и дъждовете да спрат, друго не можем да очакваме”, заяви Юсеин Венвиев, който е работник по поддръжката на язовир „Кричим”.

Язовирите Въча и Кричим са достигнали максималния си обем. През целия ден те се изпускаха контролирано, въпреки това нивото им се покачва постепенно. Най-голяма опасност има за селата след Кричим в посока Пловдив, където река Въча на няколко места вече е излязла от коритото си.

„Опасност в Кричим няма, опасност може да има по старото корито на река Въча, където вече говорим четвърта година, че вътре е гора – непочистено и не знам как ще може да поеме такова количество вода”, съобщи кметът Атанас Калчев.
Освен дървета, вътре има храсти и всякаква растителност, които при по-голямо изпускане на язовирите се изкореняват, образуват бент и се стига до по-големи поражения. Старото корито на Въча не е почиствано с дълги години заради провалени конкурси.

„Има все някакви неясноти кой и как трябва да го поддържа”, заяви още кметът.

Хората в района говорят, че досега обемът на язовирите е задържан умишлено, защото всяка капка е стотинка в касата на тези, които го държат, в повечето случаи на Националната електрическа компания.

Друга причина да се задържа водата в язовирите „Въча” и „Кричим” жп ремонта на линията София-Свиленград край Кадиево, където в реката е разположена техника на БДЖ, а повече от половината е засипана с чакъл. Там се бързало да се усвоят евросредствата и затова имало молба от високо, да не се изпуска много вода, за да приключат ремонтите в срок.
Това обаче сега е невъзможно, а най-застрашени остават хората, които живеят близо до реката и язовирите.

Изпускането на язовирите в района на Пловдив продължава, а служителите по поддръжката се надяват само на едно нещо:
„Дано Господ да ни пази”, казва работникът по поддръжката.

Хората от селата около Пловдив се надяват да не се повторят наводненията от 2005-та година, когато заради изпускането на язовири, се наводниха стотици къщи и земеделски земи.