„Технически – не е прилепнал езика на стрелката.”, това съобщи пред TrafficNews.bg транспортният министър Ивайло Московски, който инспектира мястото на дерайлиралия влак в Клисура.

Според него причина за инцидента е несработила стрелка, която движи релсите. Проверява се дали се касае за техническа или човешка грешка.

„Където има риск от опасности, ние сме се разпоредили да се кара с ниска скорост, тук тя е била 24 километра в час и затова не се е стигнало до по-сериозен инцидент.”, каза още министърът.

Влакът от София за Карлово дерайлира в гара Стрема минути след 9 часа. Тогава локомотивът и два от вагоните излизат от релсите.

„Силно тресене на локомотива усетих и изпадна, много се уплашихме, но пътниците по-малко, при тях по-леко е било, няма пострадали.”, разказа машинистът на композицията Александър Начев.

В пътническата композиция са пътували 15 човека, които незабавно са били изведени от вагоните с помощта на превозния персонал на влака.

„Бях във втория вагон, не се притеснихме, бързо излязохме”, коментира началникът на влака Йосиф Вакрилов.
За пътниците е осигурен превоз с автобус.

„Най-важното е сега да освободим пътя, имаме методика и средства”, заяви главният ревизьор по безопасността в НКЖИ Бисер Мичев.

Дерайлиралият влак е първият от възстановените 10, които от днес трябваше да се движат по направлението София – Карлово.

TrafficNews.bg