Епидемия с хиляди болни от морбили в съседните страни, с редица смъртни случаи. Заплашена ли е и България от евентуална епидемия? Здравното министерство призова родителите за спешна имунизация след епидемията на Балканите. Какво трябва да знаем и кога да ваксинираме децата си?

„В Гърция в момента има повече от 900 случая на болни. В Македония и Сърбия също има случаи. За предстояща епидемия не може да се говори, защото надали ще я допуснем. Искаме да напомним и на личните лекари, и на родителите да проверят имунния статус на децата си и където има неизпълнена имунизация, да бъде направена”, посъветва пред Нова здравният инспектор д-р Ангел Кунчев.

„От март до август миналата година се сблъскахме с малък епидемичен взрив. Това ни показа, че не сме толкова зле. Вирусът е много заразен и се предава много лесно”, допълни експертът.

Вирусът се насочва към нервната система. В някои случаи дава много тежки менингити и енцефалити. При закъсняло лечение понякога усложненията са много сериозни. В 90% от случаите болестта преминава без остатъчни явления, поясни д-р Кунчев.

Превенцията е навременната имунизация.