Еминем вече е сред атракциите на столичния зоопарк. Не става въпрос обаче за прочутия рапър, а за мъжка антилопа от вида Дик-дик на Кирк. Тя и нейн събрат са новите попълнения м зоопарка. Еминем идва от полския град Вроцлав. Другата антилопа, която е от зоопарка в Братислава, пък още си няма име.

Животните са разпространени в саваните на източната и югозападната част на Африка. Те не са застрашени от изчезване в природата. Храната им се състои основно от листа и плодове.

"В зоопарка храната им се състои от суха храна – пелети, овесени ядки, свежа храна - различни зеленчуци и плодове като моркови, чушки, ябълки, банани, круши и др.). Предвидено да им се дава специална гранула за жирафи", обясни Ирина Сахатчиева от столичния зоопарк пред TrafficNews.

Името на Дик-дик произлиза от звука, с който се обаждат. Когато се чувстват застрашени, лежат ниско, за да предотвратят своето откриване. Ако бъдат открити, те се движат с бърз зигзагообразен ход, докато стигнат до убежище в близкия гъсталак.

Антилопите живеят близо 10 години. 

"Двете антилопи са мъжки и ни бяха предложени от координатора на Европейската програма, която контролира и наблюдава популацията в зоопарковете. Макар че нашите антилопи са най-едрият подвид, те пак са много дребни и плашливи. Крият се в храстите на външното заграждение и все още не са ни позволили да ги снимаме. Иначе се разбират добре помежду си", добави Сахатчиева.