Емблематичното столично кино "Европа палас" вече е лъскав хипермаркет. Въпреки че е със статут на паметник на културата, от Министерството на културата дадоха картбланш прочутият кинотеатър да бъде „преустроен" в супермаркет за хранителни стоки и да бъде „разкрасен" с модерна фасада от алуминиеви профили, която няма нищо общо с автентичния вид на арт салона, алармират от сдружение "Кинопамет".

"Понеделник - 22 юли 2019 г., ще бъде един тъжен ден за българската култура и духовност – именно тогава официално отваря врати новият хипермаркет, ситуиран в сградата на знаковото софийско кино „Европа Палас" на ул. „Алабин" 35 /известно и като „ДБлагоев"/, с което арт салонът окончателно отива в историята", пишат от сдружението.

Това стана възможно, след като Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство дадоха „зелена светлина" за трансформацията на прочутия кинотеатър в голям супермаркет за хранителни стоки, въпреки че той има защитен статут като културна ценност, напомнят от сдружението.

Според тях това показва каква съдба очаква и останалите значими паметници на културата и архитектурни забележителности в София и големите градове в страната.

Легендарното софийско кино "Европа Палас" бе изцяло изтърбушено, а днес вече се е сдобило и с модерна фасада от алуминиеви профили, която няма нищо общо с автентичния му вид, констатират от гражданското сдружение.

Любимото на поколения столичани и гости на града кино се открива през далечната 1938 г."Европа Палас" е дело на известния български архитект Асен Михайловски, а тъй като арт салонът е от най-модерните и луксозни за времето си, в пресата тогава излизат редица похвални отзиви и публикации за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа.

Сградата на ул. „Алабин" 35 е обявена за паметник на културата през 2011 г., тя е и част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата. 

Кино "Европа Палас" е на територията на Историко-археологически резерват "Сердика - Средец" и попада в неговите охранителни зони, но и това не го спаси от участта да бъде променено предназначението му с цел преустройване в голям магазин за хранителни стоки, посочват от гражданското сдружение. 

От неправителствената организация очакват отговор от Столична община и от Дирекция "Общински строителен контрол" защо е допуснато изтърбушването на прочутия кинотеатър "Европа Палас" на "Алабин" 35 и трансформацията му в хипермаркет без каквито и да е паркоместа, в това число и за инвалиди.