„Потресена съм от факта, че човек работещ хуманна професия е способен да подбужда подобни деяния. Говорим за брутално посегателство върху правото на собственост на хората, върху здравето им, живота и личното пространство на гражданите”, заяви в съдебната зала прокурор Андреева в края на своята пледоария по време на мярката на адвоката Владимир Елдъров и съучастниците му.

Днес в Окръжния съд се гледа мярката за задържане под стража на известния юрист. Срещу него са повдигнати две обвинения- за поръчка за палеж на коли на свой конкуренти и за пране на пари, придобити чрез застрахователна измама.

В началото прокурорът изреди причините поради, които иска да му бъде наложена най-тежката мярка, а именно задържане по стража. Доводите на прокурор Андеева бяха, че адвокат Елдъров е поръчал палежа на няколко адвокати от Пловдив, джип Х5 в град  Баня и недвижим имот,  ползван от сътрудник на пловдивски адвокат, при който е имало сериозна опасност за живота на четирима обитатели на къщата , както и палеж на автомобил Вектра на свой съсед в село Марково, където живее. 35- годишният адвокат и съпругата му имали конфликт със своя комшия, защото им пречели кучетата и котките в двора му. Естествено Елдъров отрече да е имал каквито и да са вражди, както той така и съпругата му с въпросния съсед.

Топ адвоката беше замесен и в скандал за сплашване на своя колега. На 13 декември 2014 година, колата на адвокат Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите, беше разбита, а на предната седалка беше оставена обезглавена птица. По информация на прокуратурата от свидетел, първоначалният замисъл на деянието е било да се остави мъртва котка, но поради суеверие и засилване на сплашването е оставен петел.

Свидетелите срещу юриста, Мартин Поптолев, Светослав  Спасов, Петьо Пенев и Валери Бодуров са обвинени в извършване на общо пет палежа на автомобили и жилищни имоти, за което са били подбудени и подпомогнати от обвиняемия Елдъров. Самият той лично е проверявал извършването на поръчките си, твърдят свидетелите. Изразявал недоволство или удовлетворение в зависимост от размера на щетите.

От своя страна защитата в лице на адвокат Йордан Давчев, не зачетоха доказателствата на прокуратурата, като ги смятат за противоречиви. Те изтъкнаха, че Елдаров е адвокат с признато име, ползва се с уважение сред колегите си и добър професионалист. Друг довод беше, че сам издържа семейството си и че на него разчитат много хора, които представлява в съда. Адвокат Делчев определи още представлявания от него юрист, като един от топ адвокатите свързани със застрахователни дела.

Точно затова е и второто повдигнато обвинение срещу адвоката- пране на пари, придобити чрез застрахователни измами. В свое разследване TrafficNews.bg разказа за  схема , в която наследници на загинали в катастрофи са били издирени от куриер на адвокат Елдъров и са го упълномощили да води дела за обезщетения от тяхно име. В последствие обаче семействата не са получили изплатените от застрахователните компании обезщетения.

След изслушването на двете страни съда отсъди, че о оглед доказателствата, свързани с това, че може подсъдимия Елдъров да извърши друго престъпление, да остане с мярка „задържане под стража”.

Адвокатите заявиха, че със сигурност ще обжалват на по-висша инстанция и че клиента им е жертва на интереси на други адвокати и бивши негови клиенти. В съдебната зала Елдъров заяви:

„Не се чувствам виновен за нито едно от двете обвинения. Всички свидетели, Керанов също са мои бивши колеги. До сега нямам недоволни клиенти по застрахователни дела. Аз съм добър в работата си. Жертва съм на клиенти, които се познават помежду си и с колегата Деков. Всички суми от застраховки съм изплащал пред нотариус. Пацев ми е препоръчал клиентите. Той какво е правил не знам. Няма как да се укрия все пак на мен разчитат клиенти. Имам над 150 дела само в Пловдив. И бизнеса няма кой да върти. С него изхранвам семейството си.”

В същото време се гледаха мерките и на подпалвачите Пенев и Бодуров. Съдът остави Пенев, на 22 години от Пловдив, в ареста, а на 19 годишния Бодуров присъдиха домашен арест. Пенев вече има една присъда , а срещу Бодуров в момента се води досъдебно производство за палеж в Гоце Делчев. Пенев се свързва с палежите поръчани от Елдъров и казвал, че може да помогне на всеки срещу 100 лева да се отърве от проблемите си.

TrafficNews.bg