Природозащитничка осъди община Исперих да й възстанови разходите за лечение на бездомно куче, намерено от нея на улицата, блъснато от автомобил. Съдебното решение е потвърдено на втора инстанция и е влязло в сила.

Гражданското дело, заведено от исперихчанка срещу местната управа по Закона за задълженията и договорите, е било за възстановяване на направени от нея 1474,44 лв. разходи по лечението на безстопанствено куче, намерено през януари 2018 г. на исперихска улица, вероятно блъснато от автомобил. Иск, свързан с водене на чужда работа без пълномощие, е юридически формулираният предмет на делото, предаде DarikNews.

Жената намерила пострадалото куче близо до училище в Исперих. Местен ветеринар, извикан от нея, го прегледал, но заявил, че няма условия за извършване на операция на крака, каквато се налагало да се направи. Затова тя закарала животното до лечебница в Разград, където са му направени две операции.

Заедно с още 11 човека тя изпратила и писмено искане до общината за възстановяване на разходите по лечението на кучето, след като не получила отговор през юли изпратила до кмета на Исперих и нотариална покана да плати направените разноски.

Магистратите в Исперих приемат само фактурите за две от операциите, извършени от разградската лечебница, не признават други фактури, които са от по-късен период и не е ясно дали за са за същото животно. Не приемат и 7 касови бона за такси. Така вместо исканите над 1400 лева съдът присъжда 983,20 лева обезщетение, както и 43,48 лв. лихва.

Общината трябва да плати и съдебните разноски – 268,11 лв. на първа инстанция и 150 лв. на втора инстанция. Втората инстанция – Окръжен съд-Разград изцяло потвърждава решението на исперихския съд.

Решението вече е влязло в сила.