За нова находка в древния град Хераклия Синтика край петричкото село Рупите се похвали доцент Людмил Вагалински, който ръководи археологическия екип, извършващ разкопките.  Става въпрос за две мраморни скулптори от Римската еноха, намерени при разкопките в източния край на форума. Също като голямата статуя в тога, открита миналото лято, и тези фигури са без глави, но са женски. Предстои скулптурите да бъдат извадени внимателно и почистени.  

 Новината за находката идва само 12 дни след като правителството реши да отпусне още 100 000 лева, за да не спират разкопките в Хераклея Синтика.

През миналата година беше намерена  скулптура на високопоставен римски магистрат, която е била под стълбището около форума на античния град.

Статуята беше без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло има изваяна кутия за папируси, което е знак, че става дума за високопоставен магистрат.  

Според археолозите статуята може да е била обезглавена от недоволни жители на града или от политически противници на магистрата. В същото време обаче по скулптурата не бяха открити други следи от грубо отношение, като тя е била положена внимателно в легнало положение.