В нов прочит на българската национална кухня ще бъдат предизвикани най-добрите готвачи у нас. Дисциплината е част от турнирите за Националната кулинарна купа - най-голямото състезание в България, което ще се проведе на 19 и 20 април 2019 г. в Международен панаир Пловдив. Всеки участник ще подсигури необходимите си продукти сам, по предварително направеното от него меню. Не са позволени заготовки, с изключение на това плодовете и зеленчуците да са измити и изчистени, а костите и люспите от месо и риба – премахнати.   

Тази година над 120 майстори ще покажат своите умения. Програмата е изключително разнообразна и посетителите на събитието ще имат възможност да станат свидетели на истинско шоу.  

Най-оспорвани отново ще бъдат битките за титлите „Най-добър кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“.  Отборите ще приготвят предястие от патешко филе, основно ястие с червено месо и десерт от сметана, череши, шоколадов блат, черешова ракия или ликьор. Индивидуалните състезатели трябва да се справят с рибно предястие и основно ястие от червено месо. Вторият кръг е с название „Черна кутия“, защото участниците получават продуктите в затворен кашон на самия старт, имат само 15 минути да измислят рецепта и 90 минути, за да представят на журито тристепенно меню.

Конкурс за най-добра сватбена торта е една от категориите за излъчване на най-добър сладкар. Претендентите ще минат през още четири тура, сред които са изработване на шоколадова скулптура и направа на веган десерти.    

В 12-ото издание на Националната кулинарна купа отново присъства атрактивният шампионат за пица с дисциплините „Новита“ и „Класика“. И при двете разточването на тестото задължително е на ръка. Силна конкуренция се очаква и в индивидуалната категория „Телешко“, където на участниците ще бъдат предоставени котлет, бон филе, рибай и момици, за да направят своите вкусни изненади.  

Основен акцент в Национална кулинарна купа на България 2019 ще е Панорама на професионалното образование. Ще се проведат състезания в категориите „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад хлебар/сладкар” и „Най-добър млад сервитьор“. Ястията ще бъдат презентирани на български и на един чужд език по избор. Тази част е под егидата на Министерството на образованието и науката. 

Най-голямото кулинарно състезание у нас се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи, а партньори на форума са Асоциацията на сомелиерите и Българската асоциация на барманите.

Хляб и зрелища очакват пловдивчани на 19 и 20 април и на Амфитеатъра на МЕТРО в палата 2 на Пловдивския панаир по време на 12-то издание на Национална Кулинарна купа на България. На 19 април от 15 часа двама пловдивчани - един от най-популярните български пекари, Майстор Георги Лефтеров и доцент д-р Галин Иванов от Университет по хранителни технологии ще разкажат за хляба и сиренето на трапезата на българина в специална прецентация с дегустация. Програмата на МЕТРО зоната ще предложи още много кулинарни изкушения на пловдивчани.

Кулинарните традиции на България оживяват с МЕТРО в програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019. Повече от 10 пловдивски ресторанта предлагат специални менюта с типични български ястия, приготвени от автентични български земеделски продукти, осигурени от МЕТРО България. Сред тях са ресторантите „Salt & Pepper“, „Одеон“, „Гастрономъ“, ресторантите „Torro Grande“ и „Torro Boulevard“, ресторант „На реката“, „Марбея“,  „Операта“ и други.

Ето и пълната програма на МЕТРО зоната по време на Национална кулинарна купа на България 2019:

19 – 20 април 2019 г., палата 2, Международен панаир Пловдив

19 Април

11.00 ч. – 12.00 ч  -  Бързи десерти и декорации, представя Веселин Дойков, су шеф, МЕТРО Академия (презентация и дегустация)

13.00 ч. – 14.00 ч. - Интересни идеи за приготвяне и представяне на „Ризото“, представя Юри Велев, шеф готвач на МЕТРО Академия  (презентация и дегустация)

15.00 ч. – 16.00 ч. – Хляб и традиционни млечни продукти на трапезата на българина, представят Майстор Георги Лефтеров,Българска гилдия на пекарите и доц. д.н. Галин Иванов, Университет по хранителни технологии, Пловдив  (презентация и дегустация)

20 Април

10.00 ч. – 11.00 ч. – Монопорционни ресторантски десерти от Веселин Дойков (презентация и дегустация)

11.30 ч. – 12.30 ч. – Прясна паста и техника на приготовление и сервиране от Юри Велев (презентация и дегустация)

13.00 ч. – 14.00 ч. -  Телешки меса : Стекове и Бургери от Юри Велев (презентация и дегустация)

Професионалните готвачи, партньори на МЕТРО, ще се включат в традиционния фестивал „Вкусът на Пловдив“ и Капана фест през май и юни, за да готвят с българския асортимент на компанията.