Търсенето на адреналин кара хората да измислят какви ли не екстремни спортове, за да си набавят усещането.  Едни се спускат  по отвесните склонове на действащ вулкан с борд, други се пързалят под коли или върху движещи се влакове,  а трети скачат над басейни, пълни с крокодили.  И всичко това ей така за тръпката… за да усетиш, че си жив и защото всичко останало вече ти е скучно.  За щастие за едни и за съжаление на други всички тези екстремни изживявания все още не са популярни у нас. Дали защото нямаме много крокодили или ни липсват вулкани, или защото все още скачането с бънджи или издигането с парапланер ни представлява нещо ново, което ни носи достатъчно адреналин. Та търсената тръпка можем да си я набавим и у нас, благодарение на разнообразието на релефа на страната, която предлага най-различни възможности.

Ето и част от екстремните спортове, които може да се практикуват у нас:

Рафтинг

Пролетта е най-добрият сезон за спускане с лодки по реките, именно защото сега те са най-пълноводни заради топенето на снега. У нас има достатъчно фирми, който организират екстремни спускания и осигуряват необходимата екипировка, без която разбира се не може. Едно от най-популярните места за рафтинг е Струма, ентусиасти с лодки може да бъдат видени и на Искър, Арда и Места, а в северна България – Бели Вит и Черни Вит. В южното Черноморие пък се предпочита Велека. 

Каякинг

Ако не сте отборен играч, а искате да се насладите на екстремен спорт най-много за двама, то каякингът е вашият избор. Може да се спуснете по-някоя от изброените по-горе реки или да се отдадете на по-спокойно удоволствие в някой язовир.

Бънджи

Ако искате да изпитате силна тръпка, то скачането с ластично въже от някой мост или скала е именно за вас. Ако сте начинаещи ви препоръчваме пещерата Проходна. Освен на доза адреналин ще се насладите и на уникална гледка, стоейки на 43 метра височина на нивото на свода.



В централна България пък може да изберете  мостовете в Търново и край Габрово, а в близост до Русе е мостът при  Писанец. За ентусиасти от северозападна България е Дунав мост 2 до Видин, а край морето ви очакват Аспаруховият мост във Варна и мостът в местността Ковач в близост до Бургас. 



Не само Проходна, но и Стамболовият мост в Търново и мостът на Буново са подходящи за начинаещи с малката си височина. За търсещите по-вълнуващи скокове от голяма височина са  мостовете на Витиня и Клисура. 

Урок по летене

Защо да не се научите да летите? Да, нямаме крила, но винаги можем да седнем на пилотското място на някой малък самолет и да полетим.. Такива оферти може да намерите край повечето големи градове, като от вас зависи колко време искате да сте във въздуха и дали само да се возите или и вие да управлявате машината. Такива полети се извършват например край пловдивското село Маноле.

Полет с балон

Не толкова екстремно, но все пак спиращо дъха е и полета с балон. Много фирми добавят и бонус към удоволствието, като например почерпка с шампанско или дори закуска.

 

Полетите са целогодишни и стандартно продължават един час, като може леко да варира в зависимост от разполагаемите площадки за кацане и евентуалните промени на времето.

Парапланер

Е, докато сте с парапланер няма как да похапвате ягоди и да пиете шампанско, но усещането определено си заслужава. Едно от най-предпочитаните места у нас за парапланеризъм е Сопот. Този красив балкански град привлича парапланеристи със склоновете, много удобни за практикуване на спорта. До София можете да се отправите на парапланерно приключение от височините във Витоша. 



Сливенските скали и височините на Шуменското плато, село Топола до Балчик, както и село Добростан за пловдивчани и други живеещи наблизо също очакват опитни и начинаещи парапланеристи.

Алпийски тролей

Спускането по алпийски тролей е един друг начин да усетите адреналин, като в много от случаите това е възможно и за деца. Такъв например има край Смолян – на края на екопътека „Невястата“.

 Алпийският тролей представлява едно въже, което е опънато между две скали.  Самото спускане не продължава много, като имате възможност да изберете скоростта, с която да ви пуснат, както и има опция да ви спрат в най-високата точка на спускането, за да се насладите на гледката. Цялата дължина на спускането е около 100 метра, а височината варира, като в най-високата си точка е около 30 метра. След като се спуснете, ще стигнете и края на екопътеката. Това представлява скала, от която отново гледката е неповторима.

Бейс Джъмпинг 

Това е екстремен спорт, при който скачащият изпитва насладата от силния адреналин, скачайки от високо, докато е прикрепен към парашут.

Бейс Джъмпинг се прави от юли до септември от Аспарухов мост - Варна, в ранните часове на деня.

С лодка в пещера

Екстремно изживяване може да намерите и в пещерата "Голубовица 2". Тя е различна с това, че е водна и има много подземни езера и потоци. Намира се само на 6 км от Смолян и 100 км от Пловдив. За да влезете вътре ще ви трябва специална екипировка – непромокаеми гумени ботуши, спасителни жилетки и осветление, както и планински водач.

Незабравима емоция ще ви донесе и преминаването през много тесен участък, на който се возите полегнали в гумена лодка. Адреналин в недрата на земята, който не е препоръчителен за  хора с клаустрофобия.