Очакваното влизане на руски газ у нас по "Турски поток" от Нова година ще намали цената му за държавния доставчик "Булгаргаз". Заради това компанията предлага от януари по-голямо намаление на стойността на синьото гориво от изчисленото преди месец , става ясно от внесеното днес заявление за определяне цената за следващото тримесечие.

Исканото поевтиняване е близо 2 процента, докато през ноември прогнозите сочеха спад от 0.71 на сто.

По-голямото намаление на тарифата е заради очакваните по-ниски разходи за доставка на суровината, заради промяната на входа за природния газ на българска територия. От 1 януари 2020 г. руският газ вече няма да влиза по Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния, а това ще става на границата с Турция при пункта "Странджа/Малкочлар", посочват от газовото дружество.

Смяната на маршрута е очаквана предвид заявяваните от "Газпром" намерения да спре транзита през Украйна" в източното направление и да започне да доставя за региона през "Турски поток" по дъното на Черно море.

Така от "Булгаргаз" са изчислили, че природният газ трябва да струва 43,98 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) през първото тримесечие на 2020 г. Цената е за крайни снабдители на природен газ и за лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В сравнение със сега действащата цена без включени в нея тарифи за достъп, пренос, акциз и ДДС, предложената от 1 януари цена е по-ниска с 1.94% или с 0.87 лв./MВтч.

Очакванията на държавната фирма са цените на природното гориво да намалеят още, заради водените от нея преговори с "Газпром експорт" за отстъпка в контекста на договорката на руския монополст с Европейската комисия за намаляване на цените заради злоупотреби с господстващо положение, които иначе можеха да доведат до многомилиардна глоба за концерна.

Въпреки че срокът за постигане на споразумение изтече на 3 декември, двете страни продължават преговорите, като българската страна настоява доставната цена за българския потребител да отразява развитието на цените на ликвидните континентални газови
хъбове и действащите гранични цени за Германия/Франция/Италия, посочиха от "Булгаргаз" в сряда.

Интересът на двете страни предполага преговорите да бъдат финализирани в най-кратък срок, допълва държавното дружество.

По неофициална информация спор за размера на намалението бави подписването на новия договор. "Булгаргаз" е поискал спадът да отразява движението на посочените газови борси и да влезе в сила от август 2019 г. Това означава, че със задна дата ще спаднат цените и газовият доставчик ще си прихваща вземанията от бъдещите плащания. Освен това дружеството иска да отпадне авансовото плащане на доставките за България. Очакванията да споразумение да бъде постигнато до края на декември или през януари 2020 г.