Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив.

Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст.

Червените чушки тук са 2 лв., а патладжаните - 2, 50 лв. Толкова е и сиврията.

"Всичко е прясно и сочно. Зареждаме от Турция. Стоката ни не се задържа, защото и хора от други квартали купуват от нас. Някои товарят цели касетки, сигурно после ги продават в магазините си", обяснява пред "24 часа" Асие Асанова, която продава стоката си на ул. "Батак". 

Според нея търговците по останалите тържища под тепетата слагат неимоверно високи надценки на турския зарзават и така удрят клиентите. Самата тя разчита на оборота.

"Редовно се снабдявам със зеленчуци и плодове от "Столипиново" заради ниските цени. Вярно е, че не е много хигиенично по сергиите, но нали преди консумация всеки зеленчук се измива и обработва", казва Ивайло Стоянов от кв. "Западен", докато пълни багажника на колата си.

Справка по други сергии във вътрешността на Пловдив показва, че доматите от Турция са над 3 лв. На Понеделник пазара вървят от 3,50 до 3,80 лева. В същия диапазон са и вносните краставици. Българските се предлагат за 4,20 лв. Магданозът е 1 лв., морковите държат 2 лева. Лимоните са по 2,20 лв.

Фрапантна разлика между цените на плодовете и зеленчуците има между "Столипиново" и хипермаркетите. В една от големите търговски вериги турските домати по щандовете са 3,99 лв. Гръцките краставици се предлагат пък за 4,59 лева. Патладжаните струват 6,49 лв., червените чушки - 3,99 лв., а сиврията - 4,49. За четири стръкчета зелен лук клиентът трябва да плати 1,29 лв., а за марула 1,39 лв.