Насред голямата истерия от нашествието на кърлежи, ценни съвети за тях даде  проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че до 12 часа кърлежът не може да пренесе никаква болест. И подчерта, че най-заразни са женските екземпляри.

Единият начин за сваляне на кърлеж е да се издърпа със здрав конец, а другият – да се извади с чиста стерилна игла. Според проф. Кантарджиев добре е тези процедури да се извършват от медицински специалисти.

 Той коментира и фрапиращия случай на дете, което се сдоби с 50 кърлежа на главата след игра в столицата. 

 „Детето е било около фонтана в Южния парк, в едни храсталаци, там явно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа. Те са по-малко заразени и по-малко опасни, обаче винаги когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови болести.

Тези болести обаче не са опасни и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик", обясни пред Би Ти Ви проф. Тодор Кантарджиев.

Лимфите са бебетата на кърлежа, нимфи са юношите, а възрастният кърлеж е имаго, обясни още профeсорът.

От Столична община пък съобщиха, че от няколко седмици се извършва обработване на в парковете и градинките в София срещу кръвосмучещите гадини. Тази сутрин са напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк също е направена повторна обработка на зелените площи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Кантарджиев обясни още, че за да се спре разпространението на кърлежите не е достатъчно само да с е напръскат зелените площи, трябва да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите срещу гризачи.

Столична община се оправда, пръскали два пъти срещу кърлежи в парковетеИзползваните препарати са одобрени от Министерство на здравеопазването