ДНСК оспори в съда пускането на строежа на "Златен век"

От дирекцията настояват, че строителите от "Артекс" са нарушили закона

София 15.08.2019 15:00 590 0
ДНСК оспори в съда пускането на строежа на

Дирекцията за национален строителен контрол внесе жалба до Върховния административен съд заради решението на Софийския административен съд по казуса „Златен век“, съобщиха от ДНСК.

Това е поредният рунд около спора за строящия се небостъргач, който доведе до протести в квартал "Лозенец". 

Със свое решение от 30 юли Софийският административен съд потвърди валидността на разрешението за строеж на "Златен век", обявявайки, че то важи до 2020 г. и отмени като незаконосъобразна заповедта на ДНСК за спирането на строежа, извършван от „Артекс инженеринг“.

ДНСК обаче счита, че има нарушения на закона. За да постанови решението си съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона. Строителният контрол обжалва тези изводи на съда с доказателствения материал по делото в неговата цялост.

34-етажната сграда в софийския кв. "Лозенец" е най-големият проект на строителната компания. До спирането му се стигна, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от "Артекс" луксозни апартаменти на цени под нормалните за пазара, а това поднови съмненията на протестиращите срещу строежа граждани, че депутати от ГЕРБ са прокарали законова поправка, от която "Артекс" са се възползвали. 

"Златен век" беше спрян от Дирекцията за национален строителен контрол в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него.

Веднага след като ясно решението на съда за възобновяване на строежа в "Лозенец" отново започнаха подготовка за масови протести.

Изпрати новина