„Няма да допуснем ромите да се върнат в махалата! Готови сме на крайни мерки”, заявиха жителите на Войводиново по време на протеста снощи. Още вчера стана ясно, че правозащитни организации са посъветвали ромите да се върнат – те им казали, че имат права над къщите си. Така ли е това обаче?

Тази сутрин селото е спокойно, само колите на жандармерията напомнят, че в него през последните месеци ври и кипи. А кметът на селото Димитър Тосев тази сутрин беше категоричен: "В момента ромите нямат право да се върнат, къщите са необитаеми – няма вода, няма ток". И според него случилото се вчера е по-скоро провокация, отколкото наистина желание на изпъдените от селото да заживеят отново в него.

"Според мен ситуацията е по-различна. Някой им е дал съвет да се върнат, според мен е провокация, за да видят какво ще се случи", категоричен е Тосев. По думите му правозащитни организации са в основата на нетърпението на ромите да се върнат в махалата. "Бяха двама, единият се представи, че е от Хелзинкския комитет, но не ми е показал документ", заяви Тосев пред Нова тв. 

Очаква се в понеделник да има среща с представители на БХК и общинските власти при кмета на община Марица Димитър Иванов.