Името и е Рейчъл Ла Виола. В различни части на САЩ е известна с медения си глас и огромeн талант. Пее българска фолклорна музика, но никой в страната ни не беше чувал за нея. Поне доскоро.

Има една малка подробност - Рейчъл няма абсолютно нищо общо с България.

Любовта и към нашата малка страна пламва преди 7 години и то напълно случайно. А за Рейчъл ние разбрахме едва в края на юли тази година, когато американката се качи на сцената и запя с медения си глас, а и на чист български "Девойко мари хубава".

Срещнахме се с нея виртуално - тя, на другия край на света, а аз - в малка България. Рейчъл тъкмо започваше деня си, а моят почти беше приключил. Усмивката и енергията й обаче успяха да достигнат до мен макар и да беше на стотици хиляди километри.

Рейчъл никога не била чувала българска музика. Като дете пеела в хор, обичала да слуша мюзикъли от "Бродуей". Никога обаче не се е сблъсквала с народната ни музика. До колежа.

Случайно попаднала на група, която пеела славянска музика. Било любов от пръв поглед.

"Просто си казах - не знам какво е това, но трябва да участвам!", разказа по време на разговора ни самата Рейчъл.

И така се явила на кастинг и то без да знае български език. Първата песен, която научила, била "Дилмано, Дилберо".

“Изпях я и някак си успях да вляза в групата, въпреки че никога не бях пяла подобно нещо… А това изцяло промени живота ми. От всичко, което съм правила в колежа, българската музика е нещото, с което продължих да се занимавам... ", спомня си американката.

И така Рейчъл станала част от Женския славянски хор на Йейлския университет, където пяла четири години. Там подбрала репертоара си, научила повече за културата ни.

След като завършила любовта й към българската музика не угаснала и тя решила, че иска да продължи да се занимава с това. Някак трябвало да намери начин да продължи.

"Близо до дома ми всяка година се провежда културен фестивал, на който различните държави представят храната си. Отидох директно на българския щанд и попитах дали има някой там, който би искал да прави музика с мен в Тексас. И така… свързаха ме с един човек, който има гаражна група. Дадоха ми номера му, аз му се обадих и той се съгласи!", разказа пред Glas.bg певицата.

Така Рейчъл се запознала с Йордан преди цели седем години - българин, с когото са приятели и до ден днешен. Американката отишла в дома му, запознала се със съпругата му и научила много за нашата собствена страна и култура и за музиката ни.

Стартирали заедно своя група, която не продължила дълго, но така пък Рейчъл се запознала с други хора и продължила да прави това, което обича. Един ден решила да се обади на две свои приятелки от колежа и така се родило триото "Славеите", с което започнали да обикалят цял Тексас.

"Страшно ме привлича фактът, че фолклорът е различен от онова, което сме свикнали да чуваме тук в Америка - орнаментиката, хармониите… Възхитена съм! Всичко е толкова голямо предизвикателство. В Америка хората страшно много харесват българската музика! Непознато и вълнуващо е по толкова много начини…

Забавно е, защото в САЩ има доста голямо субкултурно общество, което се интересува от българския фолклор и дори има някои места, в които е особено популярно - Сан Франциско, Бостън..."

Рейчъл и "Славеите" обикаляли заедно къде ли не - Ню Йорк, Сан Франциско, Балтимор… Увеличили репертоара си, дори сами аранжирали някои наши произведения, така че да стават за три гласа.

И така седем години Рейчъл обикаляла и пяла българска музика, без дори крака и да е стъпвал в нашата страна. Заедно с другите две момичета от групата обаче работили усилено за доброто си произношение, смисъла на текстовете, научили за фолклорните ни области.

"Не мисля, че е редно и честно да пееш тази музика, без да знаеш откъде идва, без да знаеш какво означава… Приех го като своя собствена отговорност - ако ще пея тази музика, трябва да опозная хората, културата им…Има дори конспирации, че не съм американка! Предполагам, че е комплимент… явно българският ми е достатъчно добър, че да заблуждавам хората…", разказва ни Рейчъл.

"Преживяването ми в България беше невероятно, защото имах възможността да слушам истинска българска реч, да науча нови думи… Не дойдох тук с намерението да пея или пък да ставам известна! Исках да срещна нови хора, да видя какъв е животът, да опитам храната ви, която е невероятна! Най-много ми харесва лютеницата! Сиренето тук е много по-различно от онова, което се продава с български етикет в щатите!", хвали родната ни кухня певицата.

Рейчъл обаче нямала представа, че пътуването й съвпада с най-големия фолклорен фестивал - този на Рожен. Всичко било една щастлива случайност, като повечето неща в живота на американката.

"Бяхме си запазили място в Кръстатица. Отседнахме в традиционна къщичка. Селцето е много мъничко и за да стигнем до мястото, криволичехме по тесни пътища в планината. Дори в един момент трябваше да оставим колата и да продължим пеша. Там ни посрещнаха Надя и Йордана. Вечеряхме с пресни зеленчуци от градината всяка вечер. Беше толкова прекрасно… Говорихме си с помощта на Google преводач, защото те не говорят английски. На заден фон от телевизора вървеше българска народна музика.

По време на целия ми престой съпругът ми ме караше да запея… Да покажа какво мога. И аз повдигах въпроса, но никой не ми вярваше. Никой не ме накара, а аз не обичам да се бутам… Този път обаче си казах - ще опитам! И така запях от нищото. Надя и Йордана останаха вцепенени", спомня си Рейчъл.

И така и предложили да отидат заедно на събора, който бил на следващия ден.

"Йордана отиде директно при един от хората, които работят зад сцената. Не знам дали го познаваше, но след малко се върна и ми заяви на развален английски - качваш се горе и пееш! И… останалото е история", разказва през смях американката.

Рейчъл се качила на сцената и запяла "Девойко мари хубава". Гласът й оглушил цял Рожен, а всички присъстващи останали втрещени от гласовите й възможности и неподправения талант. И най-важното - американка, която пее на български???

"Ако не бях запяла, вероятно нямаше да ме заведат на Рожен, нямаше да разбера за фестивала… Толкова се радвам, че се случи всичко", категорично заяви Рейчъл.

Планът изобщо не бил такъв в началото. Трябвало просто да обиколят някои от популярните туристически дестинации, но останали и много, които не успели да видят. Затова планира да се върне отново.

Научила думата "Наздраве!" Опитала родната ракия, която се оказала доста по-силна от очакваното. Освен това и харесва топлината на българите.

"Хората тук са много приятелски настроени. Дори в магазина си говориха с нас. В САЩ не е така… Това е толкова прекрасно - всички са толкова открити, отзивчиви… Жалко е, че американците не пътуват толкова. Не искат да отидат далеч и дори реагираха странно, когато разбраха къде отиваме. И това е толкова жалко… Хората просто не разбират - това е най-великото място!"