Очаква се депутатите да гласуват предложените промени в Изборния кодекс за отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. През изминалата седмица един глас не стигна на управляващите, за да съберат кворум.

Опозицията отказа да се регистрира и заседанието се провали. Така промените не бяха гласувани, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева насрочи извънредно заседание на парламента.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000. 

ГЕРБ предлагат да няма машинно гласуване на местни и парламентарни избориПодкрепени са от "Обединени патриоти" и "Воля"

Провал на дебата за машинното гласуване! Причината - липса на кворумВ зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС