Министърът на правосъдието Данаил Кирилов и председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов са обсъдили задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в борбата с нелегалния трафик на културни ценности, с фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти и с “фалшивите новини“. Това съобщиха от министерството на правосъдието.

Вежди Рашидов е запознал Кирилов с резултатите от срещите си в Бундестага в Берлин и в Камарата на депутатите в Рим. „Засилването на сътрудничеството между европейските страни в борбата с трафика на ценности, фалшификатите и фалшивите новини е много важно, защото този проблем засяга сигурността на всяка страна. Европейският опит дава добра основа за нови законодателни инициативи, за изработването  на които трябва се направят работни групи. Свидетел съм, че Европа все повече се тревожи и от проблема с фалшивите новини, затова тази тема ще става все по-актуална за всички страни членки“, е казал по време на разговора Рашидов.

Двамата са обсъдили и необходимостта от привличането на още по-широк кръг от експерти в борбата с нелегалния трафик на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството.

Министър Кирилов и Вежди Рашидов се се обединили около идеята, че е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с трите явления, който да намери отражение в законодателството.  За  обсъждането на бъдещите законови промени ще бъде привлечен широк експертен състав, включващ представители на МВР, прокуратурата и Министерство на правосъдието.

Президентът видя как истината се дави в море от фалшиви новиниАрмии от полуграмотни тролове дискредитират публични личности, заяви Радев