Да се уредиш с къща или поне апартамент на българското Черноморие се оказа мечта на повечето руски чиновници. Страната ни е най.популярната дестинация за покупка на имот сред държавните служители в Русия. Според имуществените декларации за 2017 година общо 176 чиновници на Путин притежават имущество у нас.

Това показва изследване на някои от популярните стереотипи на руския елит, изготвено от изследователска група и публикувано в сайта EUElectionsBulgaria. Много депутати притежават имоти в чужбина, както и някои от сегашните членове на руското правителство. Съпругата на министъра на труда Максим Топилин има апартамент с гараж в България. Вицепремиерът Олга Голодец притежава част от апартамент в Италия и половината от собствеността върху къща в Швейцария.

Значително по-скъпи и престижни имоти притежават бивши членове на руското правителство. Бившият министър Михаил Абизов притежава собственост в Англия и Италия. Бившият първи вицепремиер Игро Шувалов притежава апартамент за 10 милиона долара в Лондон. Бившият министър на земеделието Елена Скринник има собственост във Франция, където живее в момента. Олег Сафонов, който бе освободен от шефския пост във Федералната агенция по туризма, притежава две къщи на Сейшелските острови.

Според публикации в руската преса, децата на много настоящи и бивши високопоставени руски държавни служители живеят и учат на Запад. Синът на бившия министър на образованието Андрей Фурсенко учи в САЩ. Дъщерята на бившия председател на държавната дума Борис Гризлов живее в Естония. Синът на настоящия първи заместник-председател на Думата Александър Жуков живее в Лондон.

Дъщерята на говорителя на Путин Дмитрий Песков живее в Париж. Нейната майка (първата жена на Песков) е купила апартамент от 180 кв.м. във френската столица, който е оценяван за близо 2 милиона доклара. По-малкият син на Песков също има апартамент в Париж, който е с подобна площ. Настоящата жена на Песков – Татяна Навка, притежава апартамент от 126 кв.м. в САЩ.

Вероятно не е случайно, че държавната Дума вече блокирала веднъж законопроект, с който се забранява на децата на държавните служители да учат в чужбина. Долната камара на руския парламент на три пъти е отхвърляла и предложение за въвеждане на забрана за служители на правителството да притежават собственост в чужбина (през 2013-а, 2014-а и 2016-а година).