Напрегнатата ситуация и страхът в хората понякога може да изведе от човек онова дълбоко чувство на съпричастност, което в обикновеното ни ежедневие малко хора биха проявили току-така. Примерите от последните дни ни показват, че пловдивчани могат да се обединяват и единодушно да изразят подкрепата си към една уязвима група хора, каквито се оказват възрастните в период на епидемична криза.

Това е едно на пръв поглед дребно и незначително послание написано на лист хартия, но за някои може да бъде животоспасяващо. Примерите в Пловдив вероятно са стотици. И би било радостно и достойно за уважение ако те бъдат заразителни с такава сила, с каквато паниката и презапасяването покрай коронавируса завладяха страната.

"Това е написано на таблото за съобщения в моя блок в Пловдив", пише читател на TrafficNews. "Освен за пример, ще ни накара да помислим и да не сме егоисти. Погрижете се за тези до вас ако сте далеч от вашите роднини и родители. Добрината ражда добрина. Благодаря, ще бъда спокойна когато се върна в София знаейки, че ще има кой да подаде ръка за помощ. Направете го и вие, напишете една малка бележка и усмихнете тези, които имат най-голяма нужда от помощ. Възрастните хора. Да ги опазим, без тях нямаше да ни има", завършва посланието си нашата читателка, която ни изпрати направената от нея снимка.

Подобен пример и солидарност показаха и районните кметове в Пловдив, които в свои послания апелираха гражданите към обединение, за да бъдат опазени най-застрашените близки и съседи: възрастните хора.

"Призовавам всички домоуправители да се свържат с възрастните хора в техните блокове (като разбира се спазват всички необходими предпазни мерки!) и да проверят от какви продукти имат нужда! Създайте организация, за да пазарувате за тях и да доставяте покупките до домовете им, без да се налага те да се излагат на риск". Това послание отправи кметът на район "Тракия" Костадин Димитров.

Важно за жителите на район "Централен"! Моля, ако имате данни за самотни и възрастни хора, които не могат да си набавят сами продукти от първа необходимост, както и лекарства, сигнализирайте, допълва районният кмет на "Централен" Георги Стаменов.