Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито снощи, около 20:00 часа, в частен двор на необитаема къща в пернишкото село Кладница, съобщиха от "Държавно ловно стопанство Витошко-Студена".

Горски служители веднага реагирали на подадения сигнал от местни жители и се насочили към мястото.

Мечето ги забелязало и се покатерило на оградата на дома, след което се озовало на близкия бор, на височина около 15 метра.

Горските сигнализирали веднага РИОСВ Перник, полицията и пожарната. Уведомени са също неправителствените организации - "Четири лапи" и "Зелени Балкани" за евентуалното транспортиране на животното до тяхна база.

С падането на нощта обаче екипите са изтеглени, а термокамерите за наблюдение заснели как час и половина след полунощ животинката слиза от дървото и поема към гората.

Горските и в момента дежурят на мястото, за да проследят дали ще има повторно явяване на мечето.

"Ако мечето не намери майка си и се върне в селото, ще го уловим и транспортираме в подходящ център и среда", обяви Дамян Дамянов – директор на Югозападно държавно предприятие.

"Важното е, че мечето живо и здраво, отиде си в гората, дано намери майка си и да си живее щастливо и свободно в планината", допълни той.

Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят ловни специалисти. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните, към момента броят на мечките в планината е над 15, като числеността им всяка година се увеличава.

Загубилото се мече. Снимка: "Държавно ловно стопанство Витошко-Студена"