Успешно премина изпитът по биология и химия за магистърските програми на Медицински университет-Пловдив, който се проведе днес. Тази година 1346 са кандидат-студентите, които положиха този изпит. От тях са 412 мъже и 934 са жени. Те ще се борят за 634 места държавна поръчка, което на практика значи 4:1.

Кандидатстудентската кампания ще приключи на 13 юли с последния изпит по скулптиране.

„Ръководството на Медицински университет – Пловдив благодари на всички кандидат-студенти за избора, който са направили и се надява, че най-добрите достойно ще продължат 75-годишните традиции на висшето училище!”, коментира ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Първият кандидатстудентски изпит беше по етика за бакалаври и професионални бакалаври за специалностите, изучавани в Медицински колеж и за специалностите медицински сестри и акушерки във Факултета по обществено здраве.

Изпитът се проведе присъствено при спазване на всички противоепидемични мерки съгласно заповедите и разпорежданията на Министъра на Здравеопазването и утвърдените противоепидемични мерки на МУ – Пловдив. Кандидат-студентите бяха разпределени в 12 аудитории, което позволи да се спази необходимата дистанция. Всички носеха маски, а Университетът беше осигурил дезинфектанти, които задължително се използваха при влизане в залите.

Големият интерес на кандидатите е доказателство, че въпреки усложнената обстановка от COVID-19 младите хора няма да спрат развитието си и ще следват мечтите си.

Изпитът по социална медицина и организация на здравеопазването за специалността Управление на здравните грижи се проведе на 7 юли.