Предприемат се крути мерки срещу коронавируса в Пловдив. При съмнение за заболяването, веднага трябва да се направи тест. Училищата да се разпускат при много болни, а масовите мероприятия да бъдат отменени. Това са само част от съветите на РЗИ – Пловдив, които днес организираха кризисен щаб в Областна управа. Преди минути стана ясно, че студентка от Германия пък е под карантина в Пловдив, тъй като се е отбила за 3 дни в Италия.

Четири училища в Пловдивско са в грипна ваканция заради завишена заболеваемост при повторна вълна на грипните и вирусни болести. Това бе потвърдено от Ваня Танчева-Манчева от РЗИ.

„Сега започват пак грипни ваканции и в някои училища вече има обявена такава - ОУ “Алеко Константинов” в Пловдив, както и още две училища в Раковски. Очаква се от утре във ваканця да бъдат и учениците от ОУ „Княз Александър Първи”. Характерното е, че заболелите са учениците от малките класове. Заболеваемостта се покачва ежедневно“, обясни Манчева.

 

Тя поясни, че в  Европейския съюз вече било забранено да се дават цифри на заболеваемостта.

„Не мога да си обясня защо ни го забраниха, тъй като за нас тези цифри са някакъв критерий, някаква граница. Новата директива казва, че няма такова нещо като грипна ваканция за учениците. Вече трябвало да се казва повишена заболеваемост от респираторни заболявания, заради които голяма част от децата не са на училище“, посочи Манчева.

Пловдив в пълна бойна готовност срещу COVID-19! Текат преговори за доставка на маскиЛетище Пловдив под обсада от РЗИ! Притеснените да се тестват, съветва Каназирева

Всеки ден на сайта на РЗИ ще бъдат обявявани резултатите в секциите за надзор за заразни болести. Четирите училища остават затворени до понеделник, но това не означава, че ваканцията няма да бъде удължена, посочиха от РЗИ и обясниха, че ще реагират спрямо ситуацията.

Под карантина е студентка в Пловдив, която се е прибирала от Германия. Според изнесените данни момичето е здраво, но е изолирано и се следи нейното състояние. Тя е минала през рисков район.

„Минала е през Рим, била е там три дни, летяла е до Истанбул и от там през  ГКПП „Капитан Андреево“. От РЗИ - Хасково са изпратили имейл до пловдивското РЗИ с имената телефона на момичето и личния лекар“, посочиха от РЗИ.

В момента в Инфекциозна клиника в Пловдив се намира и една жена, която има симптоми на коронавирус. Взети са ѝ проби и в момента се чакат резултатите.

Летище Пловдив като уязвима точка също е под контрола на РЗИ. Освен няколко пъти мерене на температура, на летището има и медицински кабинет и сестра. Има медицински автомобил при нужда, както и изолатор, ако се налага някой да бъде прегледан. Има дезинфектанти.

„Екипи на РЗИ следят ситуацията на летището. След като влезнат в летището, пътниците се подреждат пред Гранична полиция за проверка на документите. След това през нашите служители и се осъществява контрол с термометри. Също така и термокамерите осъществяват постоянен мониторинг. Мисля, че за момента това е достатъчна мярка, освен ако не настъпи нещо извънредно. Много е важен синхрона, който сме постигнали с другите власти“, подчерта Манчева.