Четири индустриални зони ще бъдат изградени в София. Най-голямата от тях ще се намира в районите "Кремиковци", "Нови Искър" и "Връбница". Три по-малки път ще има в "Младост", "Надежда" и "Овча купел". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на форума "Германските инвестиции в България 1990-2017. Германо-българските търговски отношения 2001-2018".

По думите на Фандъкова това е шанс за привличане на стратегически инвеститори в столицата. 

"Районите, особено "Кремиковци", са изключително привлекателни със своята транспортна свързаност – жп. транспорт, близост до летище, пътища. Поели сме ангажимент да осигурим връзка с метро до тази зона, като то ще бъде наземно и леко. Това е един процес, който започваме", обяви столичният кмет.

Фандъкова заяви, че успоредно с това в района ще бъдат създадени учебни центрове, както и условия за здравно обслужване.

Според нея страната ни е предпочитана от чуждестранните инвеститори заради инфраструктурата, хората и данъчната политика. 

По данни на института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. В икономиката на града, през последните години, най-голям ръст има ай ти сектора и аутсорсинга на бизнес услуги, ръстът там е близо с 200% за последните 10 години. В града ни са базирани над 92% от българските технологични компании и 72% от служителите са тук, добави кметът на столицата.

Предвижда се въвеждането на специален ресор, който ще бъде ангажиран с дигитализирането и въвеждането и използването на технологиите на общината и добави, че плащането на данъци и такси вече се извършва по електронен път.