Четири бебета са приети в "Пирогов" с грипна инфекция. Това съобщи доктор Ирен Цочева, завеждащ педиатричното отделение в Института за спешна помощ“, цитирана от Радио "Фокус".

Състоянието на бебетата е под контрол.

"Първо започнаха по-големите деца, вирусът се пренася в училище, а след това се пренесе и към по-малките. В момента са засегнати всички детски възрасти от 0 до 18 години“, допълни д-р Цочева. Натоварването в спешния детски кабинет на "Пирогов" е много сериозно, само тази нощ са преминали 54 пациенти“, обясни д-р Цочева. 

Децата трябва да се наблюдават за висока температура над 38 градуса, отпадналост, липса на апетит, както и суха дразнеща кашлица. Тази година има симптоми на гадене и повръщане, алармира специалистът. 

"Типичната грипна инфекция протича с висока температура, но при по–големите деца и възрастните заболяването може да протече с по–ниска температура“, обясни тя.

Медикът напомни, че в София има неотложни звена и система на личните лекари, които могат да поемат пациенти. Тя апелира, към спешния детски кабинет в "Пирогов" да се прибягва само когато има съмнения за усложнения.