Днес хилядолетният град празнува. Пловдив винаги е бил столица на духа, а през 2019 година ще бъде и Културната столица на Европа. Векове наред космополитният град събира хора от различни етноси, религии, страни. Българи, турци, арменци, евреи, цигани, бежанци от Гръцка Македония са намерили свой дом някъде между тепетата. Затова и посланието, което  събира в Пловдив хиляди туристи, артисти, музиканти и художници е ЗАЕДНО. 

Нека днес бъдем ЗАЕДНО, за да усетим силата на Пловдив. "Има време за градене, има време за събаряне. Има време за тъгуване, има време за ликуване" /Еклисиаст III/. Има време за критикуване, има време за празнуване. И днес е такова време. Затова нека всички днес се съберем под светлините на кулата и да се забавляваме. Без да се делим, без да търсим политически дивиденти. 

Пловдив не е разбитият площад, нито затворените улици. Пловдив е всяко наше любимо кътче, всяка пейка в Цар Симеоновата градина, всяка алея на Бунарджика и Сахат тепе, всеки камък от Стария град, чинарите по "Иван Вазов".  Пловдив е театърът, десетките галерии, операта, кафенетата в Капана, зелените брегове на Марица, руините на Тютюневия град, оцелели след пожара. 

Пловдив са писателите,  артистите, художниците, строителите, лекарите, учителите, адвокатите, журналистите, полицаите, сервитьорите, магазинерите, чистачките. Пловдив са децата. Вземете ги и елате на площада. Покажете им Пловдив, покажете им го в целия му блясък. Накарайте ги да усетят, че са част от нещо важно, от нещо вечно. Да, можете да гледате церемонията по телевизията или в интернет, можете да стоите на топло в къщи и да мрънкате, можете да седнете на ресторант с приятели. Но няма да бъдете част от едно от най- мащабните събития на Пловдив. 

Екипът на TrafficNews.bg ще бъде на площада. Ще ви направим съпричастни с актуални новини, стриймове, снимки и видеорепортажи. Очакваме и вашите моменти от церемонията на фейсбук страницата на сайта https://www.facebook.com/trafficnews.bg/

Пълната програма на събитията през уикенда вижте тук:

 

Пълна ПРОГРАМА на официалните събития за приветстването на Пловдив като Европейска столица на културата39 са само събитията, организирани от фондация “Пловдив 2019“ и партньорите им