Днес България празнува 142 години от Освобождението от турско робдство. 3 март е националния празник на българската държава, на която  в продължение на 500 години беше отнета с политическата и духовна свобода.

След започналата Руско-турска война през 1877 г., обявена с манифест в Кишинев от император Александър II, на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната. Войната завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година. 

По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа. Новата българска държава остава разпокъсана чак до Съединението. 

Днес си спомняме за великите българи, посветили живота си на Освобождението.

 Георги Сава Раковски е основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, политик, демократ, публицист, журналист, историк и етнограф. Космополит, изключително ерудиран, владеещ 8 езика, той е сред най- активните дейци на българското Възраждане. Негови са думите, че преди Освобождението трябва да дойде Просвещението. 

Апостолът на Свободата Васил Левски,  който мечтаеше и се бореше за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Той е не само революционер, но и идеолог, и организатор на българската национална революция.

Предводителят на Хвърковатата чета Георги Бенковски е човек на действието, не на думите, твърд и решителен, умеещ да води и да увлича хората след себе си, силно вярващ в идеала на свободата. 

Хаджи Димитър, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Никола Обретенов, баба Тонка, Панайот Хитов ще останат завинаги в пантеона на българските герои. Водачи, които се появават тогава, когато времето за промяна настъпи. Революционери, които днес липсват. 

Програмата за честването на националния празник в Пловдив:

11.00 ч. Катедрален храм “Св. Богородица”

Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай

12.00 ч. Паметник на руските освободители – Бунарджика

Тържествено отбелязване на 142-та годишнина от Освобождението на България. Официално слово – инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет-Пловдив, водещ – Христо Христов. Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

12.00ч. пл. „Стефан Стамболов“

Концерт на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка", ръководител Мария Кьосева

13.00 ч. Паметник на опълченците – Централни гробища

Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър

16.00 ч. Площад „Стефан Стамболов”

Празничен концерт на Представителният духов оркестър на ВВС

ръководител майор Михаил Младенов

 

18.30ч. – пл. „Централен“

Тържествена проверка - заря по повод Националния празник на

 Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Водещ Петър Тосков