Нов протест на жители на Черноморец заради терени на военното министерство край морето. Първоначално терените бяха обявени за продан, но процедурата беше спряна от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Протестиращите са категорични, че няма да спрат с протестите, докато не им върнат земите. Те се заканиха да блокират и магистралата.

Хората споделиха, че не са обезщетени, а въпреки наличните документи, нямат право да ползват имотите си.

До нос Червенка близо 20 декара на брега на морето са оградени като територия на военното министерство, ползвана за казармени помещения и складове. Други 370 дка на полуистров Акра са ползвани от армията, пише БТВ.

Спряна е продажбата само на един имот, близо до къмпинг „Градина”, но няма отношение с тези имоти. Те заедно с още 100 обекта са включени в списък, предвидени за продажба до края на годината. Хората не са съгласни с тези продажби, като са завели съдебни дела, имат и нотариални актове, но нямат достъп до имотите си.

Решение на МС от март разрешава продажбата на земята, но заради заведено от Инициативния комитет дело тя е временно спряна. От Министерството на отбраната отговориха, че „Към днешна дата няма стартирала процедура за разпоредителни действия с тези имоти”. Освен това според ведомството „тези въпроси вече са получавали отговори и поставянето им отново създава усещането, че темата се спекулира в началото на политическия сезон и предстоящите избори”.

Протестиращите отрекоха да има нещо политическо в недоволството им и бяха категорични, че земите са на техни роднини и си ги искат.

Кметът на Черноморец Добри Добрев застана зад своите съграждани и обясни, че особено голям проблем има при полуостров Таласакра, където военното министерство не желае да се откаже от имотите. А по думите на протестиращите там има кучкарник, който скоро щял да затвори врати.