Разместването на бюджета на Пловдив остави Тютюневия град без пари за облагородяването му. Решението смути общинските съветници по време на днешното заседание на местния парламент, тъй като предложението бе  направено на микрофон от главния финансист Виктория Чавдарова.

Тя обяви, че 1 милион лева, планирани за проекта за Тютюневия град, трябва да отидат за ремонта на площад „Централен“, а в същото време 1 милион от парите за площада, да бъдат пренасочени за съфинансиране на проекти по „Региони в растеж“. 100 000 лева пък ще бъдат използвани за облагородяване на пространства в район “Западен“.

Това провокира общинските съветници да попитат дали общината се отказва от проекта си за Тютюневия град, който е един от основните стълбове в програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Виктория Чавдарова обясни, че средствата за облагородяване на зоната са отпуснати с решение на Министерски съвет и ако не се изразходват в определен срок, ще трябва да бъдат върнати. Поради това се налага разместване на бюджета.

Основната причина Тютюневият град да остане без финансиране е, че към днешна дата Общината няма готовност да изпълни проекта. След като заданието бъде готово, ще се осигурят необходимите пари.

Общинските съветници от опозицията заявиха, че е изключително несериозно да се размятат на микрофон милиони левове от едно перо в друго без те да са минали през определените процедури и комисии. Те допълниха, че това е честа практика на управлението през последните години.