До ноември трябва да е завършил строежът на новото крило на детска ясла "Веселушка" в район "Източен" в Пловдив. Това стана ясно по време на днешната инспекция на строителните работи на обекта, извършена съвместно от кмета Иван Тотев и районния кмет Николай Чунчуков. 

Проектът ще позволи в централно разположената ясла да бъдат записани още около 32 невръстни деца още през новия сезон 2019/2020 година. Това означава, че ще бъдат открити нови две яслени групи и капацитетът на заведението ще нарасне общо до около 90 деца. Директорът на заведението г-жа Паскова обясни, че напливът е голям и вече има нови над 100 желаещи.

Инвестицията е пристройката е около 470 хиляди лева, като средствата са отделени от бюджета на Община Пловдив. В тях се включват и частични ремонтни дейности на съществуващата база на "Веселушка". 

"Доволни сме от темпа на работа, с който вървят дейностите във "Веселушка". Яслата е много важен обект, тъй като в централна градска част нямаме възможност да строим нови детски градини и ясли. Мерките, които предприемаме, за да се увеличи броят на децата, които могат да бъдат приети, е или разширение на съществуващи сгради или премахване на стари сгради, какъвто ще бъде случаят с детска градина "Каменица", припомни кметът Тотев. 

Междувременно започват дейностите по създаването на филиал на детска градина "Чайка" на ул. "Богомил". В него ще могат да бъдат гледани и възпитавани около 100 деца в четирите възрастови групи. Инвестицията е на стойност 2,5 милиона лева и е финансирана по "Региони в растеж".

Налага се филиалът да бъде въведен в експлоатация, за да може децата от детска градина "Каменица" да бъдат настанени там и да се пристъпи към бутане на сградата ѝ на ъгъла на ул. "Богомил" с ул. "Хан Аспарух". Припомняме, че има проект и влязло в сила строително разрешение за построяване на чисто нова модерна детска градина на мястото на "Каменица", като изграждането също ще бъде финансирано с европейски средства. 

"Децата трябва да бъдат преместени и това налага забавяне по проекта "Каменица" с около 1 година", обясни Тотев по повод факта, че се предвиждаше строителните работи да започнат още през настоящата 2019 година, но ще се проведат под ръководството на новоизбрания кмет.

В рамките на този мандат обаче се очаква да стартира работата по нова детска градина за 200 деца на бул. "Александър Стамболийски". Към момента се извършва пазарно проучване и в рамките на 20 дни ще бъда обявена обществената поръчка за изграждането ѝ. Тотев подчерта, че район "Южен" има нужда от новото детско заведение, предвид че е и най-населеният район в Пловдив. 

"Инвестициите в образователна инфраструктура са много важни. Градината на "Александър Стамболийски" ще бъде подобна на детска градина "Мир"  - с физкултурен салон, плувен басейн, двор от 5 декара и още 5 декара за прилежащ парк", обясни Тотев. Прогнозната стойност на необходимите за обекта средства е около 4,5 милиона.